Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kelemen Hunor, avertisment pentru Guvernul PSD-PNL de la Congresul USR. ”Cea mai mare greşeală e să lăsăm ca ideile extremiste să câștige teren”

Regrupări în Opoziție. Cătălin Drulă, președintele USR, a cerut mandat de la partidul pe care-l conduce să coaguleze un pol de dreapta. Uniunea Salvați România a organizat, sâmbătă, un congres de amploare, la care au fost prezenți și liderii Opoziției, inclusiv cel al UDMR care tocmai a ieșit de la guvernare. Cu această ocazie, Kelemen Hunor a avertizat că ”cea mai mare greşeală e să lăsăm ca ideile extremiste să câștige teren”.

De asemenea, USR a mai anunțat că-l va susține pe Nicușor Dan la următoarele alegeri locale din 2024.

Peste 800 de oameni au participat la congresul organizat de USR la Casa Radio, în Capitală. Au susținut discursuri lideri importanți din opoziție: Kelemen Hunor (președinte UDMR), Ludovic Orban (președinte Forța Dreptei) și Cătălin Drulă (USR). De asemenea, pe scenă au urcat și Eugen Tomac (președinte PMP), respectiv Nicușor Dan (primarul Capitalei).

Kelemen Hunor, aplaudat după ieșirea de la guvernare

Kelemen Hunor a stârnit hohote de râs în sală: "Am emoții pentru că n-am mai fost la congresul unui partid din opoziție de foarte mult timp. Încerc să mă obișnuiesc cu acest statut. Bine v-am găsit după aterizarea noastră forțată. Voi cunoașteți sentimentul", a spus președintele UDMR.

Fostul vicepremier a evidențiat că ”lipsa de încredere” caracterizează relația dintre cetăţean şi stat, dintre societate şi clasa politică. În opinia sa, principala provocare clasei politice este restabilirea încrederii și a avertizat cu privire la ascensiunea ideilor extremiste.

”Dacă omul vede că cei care cer votul lui promit orice pentru acel vot, după care întorc spatele şi fac altceva, sigur că vom pierde, iar locul va fi ocupat de alţii, de cei care propagă ură, de cei care caută conflict, cei care promit răzbunare.

Şi eu cred că asta ar fi cea mai mare greşeală, să lăsăm ca ideile extremiste, ideile care se întorc împotriva fiecărui om, până la urmă, să câştige teren. Dacă ne uităm la peisajul politic, vedem că acest pericol există. Şi va fi responsabilitatea noastră - şi a voastră, şi a noastră, şi a PSD, şi a PNL, până la urmă - dacă reuşim să spunem «stop» la un moment dat extremismului”, a afirmat Hunor.

La rândul său, Ludovic Orban "l-a înțepat" pe noul premier Marcel Ciolacu: "Astăzi, la putere se află covrigarul şef, care iar promite că vor umbla în toată ţara câini cu covrigi în coadă. Iar românii iarăşi n-o să vadă decât gaura de la covrigi", a spus deputatul.

Președintele USR, Cătălin Drulă, este convins că va colabora bine cu UDMR: "Avem o colaborare de-a lungul anilor corectă și profesionistă și cu cei de la UDMR. Vom face opoziție acestei guvernări. La anul le propunem în jurul USR un pol de dreapta care va avea soluţii pentru toate rundele de alegeri".

Nicușor Dan, susținut de USR

În privința alegerilor pentru Primăria Capitalei, USR a anunțat că îl va susține pe actualul edil, Nicușor Dan. PSD o va susține în cursă pe Gabriela Firea, actualul ministru al Familiei.

Nicușor Dan a luat și el cuvântul pe scenă: "Ce înseamnă PSD în București? Dacă îmi permiteți o metaforă zoologică: este o caracatiță, împreună cu niște rechini, care se ascund în spatele unor iepurași gigant și ale unor ouă de dinozaur", a spus edilul din București.

În 2024 România va organiza toate tipurile de alegeri: locale, parlamentare, pentru Parlamentul European și pentru președinte. Coaliția de la Guvernare ia în calcul o eventuală comasare a alegerilor generale cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE