Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnaliștii, amprentați la Euro 2024. Măsuri de securitate fără precedent, cu ajutorul Frontex și al altor organisme

Se iau măsuri de siguranță fără precedent la Euro 2024. Agențiile de securitate federale analizează, de câteva luni, potențialele amenințări teroriste. Și jurnaliștii care sunt prezenți la turneul final sunt supuși unor controale severe.

Jurnaliștii, aprentați la Euro 2024

Corespondentul Euronews, Andrei Nourescu, a trecut printr-un astfel de "filtru" la centrul de acreditari media din Frankfurt.

Andrei Nourescu, jurnalist Euronews România: "Suntem la centrul de acreditări de lângă Frankfurt, unde reprezentanții mass-media își colectează acreditările pentru turneul final. Așa arată un astfel de pass care îți permite accesul pe toate stadioanele unde se vor organiza mciuri, iar sistemul de eliberare este foarte secuizat

În clădirea din spatele meu, polițiști ai Ministerului de Interne din Germania verifică identitatea fiecăruia dintre cei aproape 10.000 de jurnaliști acreditați la Euro. Se iau chiar și amprentele, ni s-au luat amprentele de la ambele mâini, după care totul a fost introdus în sistemul digital și s-a eliberat această acreditare. Turneul final al Euro 2024 începe pe 14 iunie."

12 milioane de fani, așteptați la Euro 2024

Organizatorii se așteaptă ca, pe parcursul competiției, să ajungă pe stadioanele din Germania în jur de 2,7 milioane de fani și 12 milioane în zonele publice din orașe, precum fan-zone-uri, potrivit Deutsche Welle.

În urmă cu câteva săptămâni, autoritățile germane au arestat, pe aeroportul din Koln, un simpatizant al grupării teroriste ISIS, care a aplicat pentru a lucra ca steward la evenimentele legate de Euro 2024. El avea cetățenie germană, marocană și poloneză și a atras atenția atunci când a transferat 1.580 de euro într-un cont care avea legături cu Statul Islamic.

Frontex, Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă, a anunțat desfășurarea unor dispozitive permanente suplimentare din țări toată Europa, pentru a sprijini forțele de ordine din Germania și Poliția Federală Germană pe aeroporturile germane. Numai în acest puncte de frontieră vor activa 28 de persoane, prezente pe aeroporturile din Frankfurt, Berlin, München, Dusseldorf, Köln și Stuttgart.

În plus, Frontex a plasat un ofițer de legătură la centrul de comandă al Poliției Federale, la sediul din Potsdam, pe parcursul fazei operaționale.

În perioada de desfășurare a Euro 2024, Frontex va efectua controale aleatorii la frontieră și asupra persoanelor aflate în tranzit.

  • România a trimis 27 de polițiști și jandarmi în Germania, în orașele unde naționala noastră va juca meciurile din faza grupelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE