Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnaliștii Euronews, pe scena TNB. Claudiu Popa și Elena Cosma au jucat în ”No Man’s Land”, o satiră despre războaie

Emoții și trăiri intense pentru colegii noștri, jurnaliștii Euronews, Claudiu Popa și Elena Cosma. Ei au debutat vineri seară pe scena Teatrului Național din București. Au jucat rolul a doi jurnaliști în piesa ”No Man’s Land”. O comedie neagră scrisă sub forma unei satire la adresa războaielor de pretutindeni, dar care sancționează totodată și goana după senzațional a unor instituții de presă.  

Scenariul folosește un tip de umor care amintește de serialul M.A.S.H

Spectacolul „No man's land” este regizat  de Alexander Morfov  și se joacă la Teatru Național încă din 2016. Colegii noștri, Claudiu Popa și Elena Cosma au jucat propriul rol  - cel de ziariști - care transmit din zona de conflict, mai precis tragedia războiului din Bosnia din anii '90. Emoțiile au fost la cote maxime, încă de la cabinele de machiaj.

”Da, ireal, când am venit și au zis ne ducem la cabina voastră, nu mi-a venit să cred ca avem cabină,” a spus Elena Cosma.

”E ceva între șocat și nervos, în sensul bun, e acel abia aștept, abia aștept, abia aștept,” a spus Claudiu Popa.

”Tot ce se întâmpla este datorită mie, eu sunt Rambo, capul răutăților, el e sârbul care pune o bomba dedesubt, sub cineva,” a spus Marcelo S. Cobzariu, actor.

După astfel de încurajări, a venit și momentul cel mai important, primii pași pe scenă. Acțiunea piesei are loc în timpul războiului din Bosnia, mai exact în perioada 1992-1995. Scenariul a fost scris sub forma unei satire la adresa războaielor de pretutindeni și folosește un tip de umor care amintește de celebrul serial M.A.S.H.

”No man's land” a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină

Reporter: ”Nu este pentru prima dată când jucați în această piesa, cum faceți să fie tot așa de bine, care e secretul?”

Eduard Adam, actor: ”Secretul se creează în timpul repetițiilor, noi umplem cu talent aceste spectacole, tehnic trebuie să fie totul foarte bine, cum spunea îndrăgitul actor George Constantin: harul coboară, dar nu coboară în fiecare seară, dar când nu coboară spectatorul, nu trebuie sa simtă.”

Piesa sancționează printre altele și goana după senzațional a unor instituții de presă.

”Am jucat propriul rol de fotograf de război după ce am cochetat cu meseria asta, acum sunt fotograf al TNB și mă bucur că avem ocazia în urma colaborării dintre Euronews România și TNB să avem pe scenă mai multe echipe Euronews în postura propriilor roluri. Este un spectacol actual, are legătură cu ce se întâmplă acum în Ucraina, dar are și foarte mult umor,” a spus Florin Ghioca, fotograful TNB.

Piesa este o adaptare după o peliculă bosniacă semnată de regizorul Danis Tanovic. În anul 2001, ”No man's land” a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, și premierul Cesar pentru cel mai bun film artistic și Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE