Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a. 70 de ani de când monarhul a urcat pe tron

Marea Britanie îmbracă haine de sărbătoare pentru Jubileul de Platină al Reginei. Se fac ultimele pregătiri și repetiții înainte să se dea startul a patru zile de evenimente care vor marca 70 de ani de când Elisabeta a II-a a urcat pe tron.

Suverana, în vârstă de 96 de ani, este cel mai longeviv monarh britanic și este foarte populară pentru simțul datoriei cu care și-a servit țara, de-a lungul domniei. Iar momentele speciale plănuite de organizatori sunt cu atât mai apreciate de britanici, care se confruntă cu o scădere a nivelului de trai, dar și cu problemele generate de pandemie și de Brexit.

Peste 200 de mii de evenimente în întreaga țară sunt dedicate Reginei. Festivitățile vor începe la Londra, cu o paradă la care vor lua parte 1.500 de militari, 250 de cai, dar și 400 de muzicieni. Membrii familiei regale își vor face și ei apariția în balconul de la Palatul Buckingham, alături de Elisabeta a II-a, a cărei stare de sănătate nu i-a permis să iasă în public, în ultima vreme. Printre cei care se pregătesc intens se numără și Margaret, cea mai mare colecționară de suveniruri regale.

„Îi doresc Reginei multă, multă fericire alături de familie. Pentru că pentru ea este foarte importantă familia. Ține și la câinii și la caii ei. În mod clar, are amintiri vii ale Prințului Philip, el fiind o persoană memorabilă, nu-i așa? Dar sper să aibă și parte de odihnă pentru că muncește prea mult”, a spus Margaret Tyler, fană a familiei regale britanice.

Anul acesta, aniversarea oficială a reginei, născută pe 21 aprilie 1926, are loc în același timp cu cea a încoronării sale de la 2 iunie 1953.

Majestatea Sa Principesa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu vor asista la Ceremonia Militară cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, în dimineața de 2 iunie 2022, potrivit Casei Majestății Sale Custodele Coroanei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE