Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden vrea să candideze și în 2024. Președintele SUA va face controlul medical

Joe Biden, 80 de ani, face joi controlul medical de rutină, etapă crucială pentru cel mai în vârstă preşedinte ales vreodată al SUA şi care are intenţia de a candida din nou în 2024.

Casa Albă a promis că va difuza raportul elaborat de medicul preşedintelui, cum a făcut deja în noiembrie 2021, în timpul precedentului control medical al democratului, potrivit Agerpres.

Documentul va fi în mod evident analizat cu şi mai multă atenţie, în condiţiile în care campania pentru scrutinul prezidenţial din 2024 a început deja.

În pofida sondajelor deloc convingătoare, Joe Biden reiterează de o vreme că are "intenţia" de a candida şi prin urmare poate chiar de a se confrunta cu predecesorul său Donald Trump, aflat deja oficial în cursa electorală.

Însă Biden a dat asigurări, în urmă cu numai câteva zile, că nu a luat încă decizia "definitivă".

La 19 noiembrie 2021, democratul, care ţine de asemenea ca prin această transparenţă asupra sănătăţii sale să se distingă de fostul preşedinte american, s-a supus unui examen medical complet.

Kamala Harris, prima femeie președinte al SUA, pentru 85 de minute

Joe Biden a fost supus în acea zi unei colonoscopii, sub anestezie generală. El a transferat puterile sale timp de 1 oră şi 25 de minute vicepreşedintei Kamala Harris, devenită pentru scurt timp prima din istoria SUA femeie care a deţinut prerogativele prezidenţiale.

Medicul Kevin O'Connor a făcut atunci portretul unui bărbat "în stare bună de sănătate", "viguros" şi "apt" să-şi îndeplinească dificila funcţie.

Însă el a subliniat de asemenea povara vârstei, cu pleiada de afecţiuni benigne şi medicamentele ce trebuie luate. Medicul a notat la acea dată mersul mai rigid al lui Joe Biden, atribuindu-l unei "uşoare" afecţiuni nervoase la picioare. El a constatat de asemenea o tuse frecventă, cauzată de un reflux gastro-esofagian.

Joe Biden nu fumează, nu consumă alcool, face sport şi nu a avut probleme de sănătate majoră după operarea unui anevrism cerebral în 1988.

El a fost testat pozitiv la COVID-19 în iulie anul trecut, fără a prezenta o formă gravă a bolii.

Joe Biden, cel mai în vârstă preşedinte ales vreodată al SUA

Până acum, preşedintele american a dat dovadă de o anduranţă puţin obişnuită pentru vârsta lui, angrenându-se în intervenţii publice şi deplasări unele după altele.

Însă vârsta lui este un unghi de atac frecvent pentru opoziţia republicană. Unii opozanţi ai preşedintelui susţin chiar că el nu mai este foarte lucid, dovezi în acest sens fiind, în opinia lor, unele momente de confuzie şi vorbirea sa neclară.

Nikki Haley, o republicană de 51 de ani care vrea să se lanseze în cursa electorală din 2024, a cerut miercuri teste de aptitudine intelectuală pentru orice parlamentar mai în vârstă de 75 de ani. Acest lucru s-ar aplica de asemenea lui Donald Trump, 76 de ani, pe care ea îl înfruntă prin candidatura sa.

Fostă ambasadoare la ONU, ea speră că capitalizeze susţinere din dorinţa de reînnoire a electoratului american, care, potrivit sondajelor, nu mai doreşte nici al doilea mandat Biden, nici o nouă prezenţă a lui Trump.

Dacă se va lansa în cursă, Joe Biden va trebui să înfrunte atât rigorile unei campanii electorale, cât şi exigenţele funcţiei sale.

Până acum, el a răspuns întrebărilor legate de vârsta sa prin glume sau prin această ''piruetă'': "Priviţi-mă la treabă!".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE