Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia: Oamenii care postează insulte online vor fi pedepsiți cu închisoarea

Postarea de „insulte online” va fi pedepsită cu până la un an de închisoare în Japonia începând de joi, când intră în vigoare o nouă lege adoptată la începutul acestei veri, relatează The Verge.

De asemenea, persoanele condamnate pentru insulte online pot fi amendate cu până la 300.000 de yeni (aproximativ 11.000 de lei). Anterior, pedeapsa era de mai puțin de 30 de zile de închisoare și până la 10.000 de yeni (aproximativ 400 de lei).

Legea va fi reexaminată peste trei ani pentru a se stabili dacă are impact asupra libertății de exprimare, o preocupare exprimată de criticii proiectului de lege. Susținătorii au spus că este necesară pentru a încetini hărțuirea cibernetică în țară.

Campania de combatere a hărțuirii online

Legea spune că o insultă înseamnă să înjosești pe cineva fără un fapt specific despre acesta, spre deosebire de defăimare, pe care o clasifică ca fiind înjosirii cuiva în timp ce indică un fapt specific despre acesta.

Oficialii japonezi au promovat o campanie de combatere a hărțuirii cibernetice după moartea prin sinucidere a vedetei de televiziune Hana Kimura, care a fost supusă abuzurilor online. Mama ei a făcut presiuni pentru a fi elaborate mai multe politici împotriva hărțuirii cibernetice.

De asemenea, Regatul Unit are legi care incriminează mesajele publice „extrem de ofensatoare”, iar oamenii au fost arestați și amendați pentru tweet-uri. Limbajul din politicile sale este, de asemenea, ambiguu, iar instanțele decid ce se consideră „grosolan” ofensator de la caz la caz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE