Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iulie 2023, cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată. Avertismentul transmis de specialiști

Luna iulie 2023 este atât de fierbinte încât meteorologii cred că va fi cea mai caldă înregistrată de când se fac măsurători, poate chiar cea mai caldă din toată istoria civilizației umane.

Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus al Uniunii Europene au anunțat că temperaturile din iulie sunt un record.

Cele două organizații susțin că temperatura Pământului a depășit temporar un prag cheie de încălzire. Este vorba despre obiectivul acceptat la nivel internațional de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Acest nivel a fost depășit pentru mai mult de două săptămâni.

Ce spun specialiștii

”Într-un fel, în ceea ce privește faptul că iulie a doborât recorduri, cred că dacă o eră glaciară nu apare peste noapte, este practic sigur că vom bate recordul pentru cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată și cea mai caldă lună înregistrată. În ceea ce privește tendințele, de fapt acum începem să facem estimări folosind modelul nostru de predicție meteo a temperaturii medii globale. Nu există un indiciu imediat că rata (de creștere) se va schimba semnificativ.”, a declarat Carlo Buontempo director la serviciul Copernicus pentru schimbări climatice.

Acordul de la Paris privind clima își propune să mențină creșterea temperaturii medii globală la cel mult 1,5 grade Celsius în următorii 20 sau 30 de ani. Câteva zile de depășire temporară a acestui prag s-au mai întâmplat, dar niciodată în iulie.

”Dacă ne uităm în trecut, anul următor vârfului (fenomenului) El Nino este cel în care ai vârful temperaturii medii globale. Deci, asta ne-ar permite să credem că 2024 ar putea fi și mai fierbinte pe o medie globală. Acestea fiind spuse, este adevărat că în prezent situația este extraordinară în ceea ce privește temperatura suprafeței mării, în ceea ce privește aerul terestru, temperatura aerului terestru. Iar predicția pare să indice că acest lucru va continua. Deci, este posibil ca 2023 în sine să fie record.”, a adăugat directorul serviciului Copernicus pentru schimbări climatice

Luna iulie a acestui an a fost atât de fierbinte, cu valuri de căldură care au cuprins trei continente – America de Nord, Europa și Asia – încât cercetătorii au spus că un record este inevitabil. Serviciul Copernicus a calculat că în primele 23 de zile ale lunii iulie, temperatura medie a Pământului a fost cu aproape o treime dintr-un grad Celsius mai mare decât recordul anterior pentru cea mai fierbinte lună, iulie 2019. În mod normal, recordurile sunt doborâte cu sutimi de grad.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE