Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Iulian Fota, MAE: Chestiunea canalului Bâstroe "nu este relevantă" pentru relațiile bilaterale dintre România și Ucraina

Publicat de: Euronews

Chestiunea canalului Bâstroe nu este "relevantă" pentru relaţiile bilaterale dintre România şi Ucraina şi nu este "definitorie" pentru această fază de război, a afirmat, joi, secretarul de stat Iulian Fota de la Ministerul Afacerilor Externe, adăugând că există disponibilitate din partea ambelor părţi pentru ca lucrurile să fie lămurite şi sunt instrumente necesare în acest sens.

România colaborează îndeaproape cu Ucraina pe subiectul canalului Bâstroe

"Noi, în primul rând, vrem să vedem - împreună cu prietenii, vecinii ucraineni - datele, faptele, deci să ştim ce discutăm, că multe lucruri care s-au cam aruncat prin presă nu sunt chiar aşa. (...) Noi privim chestia aceasta ca oportunitate ca să arătăm că, din nou, noi cu Ucraina putem rezolva diplomatic, prin bună înţelegere, această chestiune.

Ieri am avut o discuţie foarte bună cu ambasadorul, în fine, aş putea să spun cu prietenul meu de la Ambasada Ucrainei: aceeaşi dorinţă şi de partea ucraineană de a discuta, de a vedea un pic ce se întâmplă, dacă e ceva ce trebuie lămurit şi, împreună, să facem lucrul ăsta", a declarat Fota la masă rotundă Un an de război împotriva Ucrainei. Impactul pentru România, organizată de Institutul Diplomatic Român.

El a adăugat că această problemă a fost "admirabil tratată" de către preşedinte Klaus Iohannis.

"Într-un fel e păcat că lumea se uită foarte mult la această chestie. Noi, în momentul acesta, avem multe alte proiecte în discuţie cu partea ucraineană. Nu pot eu, din păcate, în această fază preliminară, să intru în detalii, o să le vedeţi materializate", a mai spus secretarul de stat.

"Deci, dincolo de ajutorul substanţial pe care noi îl dăm, în acest moment avem o agendă cu multe alte proiecte de colaborare între noi şi Ucraina, inclusiv chestiuni legate de Marea Neagră. Deci, efectiv, toată această într-un fel artificial umflată dezbatere publică aruncă o imagine care nu corespunde cu realitatea. Deci, noi, cel puţin în Ministerul de Externe, colaborăm foarte bine, avem discuţii frecvente, ne întâlnim şi discutăm multe chestiuni. Au fost câteva vizite foarte importante pe care şi domnul ministru Aurescu şi alţi colegi de-ai mei le-au făcut", a mai explicat Iulian Fota.

Bâstroe nu e o chestiune relevantă pentru relațiile bilaterale

Iulian Fota a arătat că această chestiune urmează să fie lămurită şi există instrumentele şi disponibilitatea din ambele părţi în acest sens.

"Deci, nu consideraţi chestiunea Bâstroe ca o chestiune relevantă pentru relaţiile bilaterale, că nu este. O să lămurim ce se întâmplă, o să discutăm, avem instrumente clare care ne ajută în acest sens şi, ceea ce e importat, disponibilitate şi la noi - de altfel se vede şi în comunicatul presă pe care Ministerul de Externe l-a dat, Ambasada venind în întâmpinarea noastră cu acea propunere de discuţie între experţi.

Deci, eu nu cred că aceasta este o chestiune definitorie pentru această fază de război. Este cel mai important şi toţi facem tot ceea ce putem pentru ca, pe de o parte, Ucraina să aibă tot ce-i trebuie ca să-şi apere ţara, iar, pe de altă parte, să încercăm, acolo când poate, cât se poate, să ne gândim un pic şi la viitor şi să vedem cum putem construi o nouă arhitectură de securitate europeană ca măcar statele civilizate din partea asta a Europei să se simtă în siguranţă", a mai spus acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE