Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia va investiga secțiile de poliție chinezești neoficiale

Centrul Cultural din orașul toscan Prato ar fi de fapt una dintre cele 100 de secții de poliție chinezești secrete din intreaga lume, potrivit unei investigații efectuată de grupul pentru drepturile civile Safeguard Defenders.

Centrul a fost închis de când au apărut aceste acuzații. Potrivit celui mai recent raport al Safeguard Defenders, centrele de acest tip au fost folosite pentru a forța disidenții chinezi să se întoarcă acasă în cel puțin 83 de cazuri.

Țara cu cel mai mare număr de secții de poliție chinezești

China neagă aceste acuzații. În Prato, unde se află cea mai mare comunitate chineză din Italia, majoritatea localnicilor spun că nu știu nimic despre acest centru, potrivit Euronews.

Potrivit raportului Safeguard Defenders, Italia este un caz cu totul unic. Nu numai că este una dintre puținele țări care nu a lansat încă o investigație pe scară largă, ci este, de asemenea, țara cu cel mai mare număr de astfel de secții de poliție pe teritoriul european.

„Ministrul (n. red. de Interne) a spus că a fost lansată o investigație pentru a analiza această problemă. Suntem foarte mulțumiți să aflăm acest lucru. Este un pas important pentru orașul Prato și pentru celelalte orașe, unde se află restul presupuselor secții de poliție,”, a declarant Erica Mazzetti, o deputată Forza Italia din Prato.

Investigația s-a bazat pe informații din surse deschise, colectate din declarații și date publice chinezești. Safeguard Defenders susține că un acord de patrulare comună a poliției semnat atât de Italia, cât și de China în 2015 ar fi putut încuraja aceste activități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE