Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia se confruntă cu o profundă criză demografică. Papa Francis îi îndeamnă pe italieni să aibă mai mulți copii

Italia se confruntă cu o profundă criză demografică, iar întârzierea unor măsuri urgente de încurajare a natalității vor genera grave problemele sociale, în special pe piața muncii. Verdictul specialiștilor este unul alarmant, țara îmbătrânește mai rapid decât alte state europene.

Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din UE

Italia a înregistrat una dintre cele mai scăzute rate ale natalității printre țările Uniunii Europene, iar partidele politice, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziție, sunt de acord în privința unor abordări comune pentru a inversa tendința. Și Papa Francis, care a participat, alături de premierul italian, Georgia Meloni, la o reuniune privind criza demografică, i-a îndemnat pe italieni să aibă mai mulți copii. Iar specialiștii vorbesc chiar despre o urgență națională.

Gigi De Palo, Fundația pentru natalitate: „Nu ar trebui să existe majoritate politică și opoziție atunci când este vorba de a discuta această problemă. Este un apel comun, de la bănci la business, de la lumea divertismentului la mass-media, ca toate forțele politice trebuie să se alăture discuției, deoarece guvernele se schimbă, dar problema rămâne. Scopul nostru este să generăm o dezbatere națională la acest subiect la care toată lumea să poată contribui”.

Cifrele nu sunt încurajatoare. În 2022, numărul nașterilor a scăzut la un nou minim istoric de sub 400 de mii, față peste 700 de mii de decese. Aceste evoluții pot provoca prăbușirea sistemului de protecție socială.  Guvernul de dreapta de la Roma a creat deja un Minister pentru Familii și Natalitate, iar reducerea taxelor pentru produsele de îngrijire a bebelușilor și creșterea alocațiilor pentru copii au fost deja incluse în bugetul pentru 2023. Experții avertizează că pentru a inversa tendința este nevoie ca, până la sfârșitul anului 2033, să se ajungă la un nivel anual de peste 500 de mii de nou-născuți.

Francesco Lollobrigida, ministrul italian al Agriculturii: „Am avut ocazia să discutăm cu toată lumea despre acest subiect. Toate partidele politice au fost implicate și s-au angajat să colaboreze în cel mai bun mod și ne bucurăm de acest lucru. De când guvernul nostru a preluat mandatul, în urmă cu 6 luni, am făcut tot ce am putut pentru a promova mai multe politici de bunăstare care să contribuie la creșterea natalității. Am alocat mai multe fonduri în acest sens. Aceasta a fost întotdeauna prioritatea Frații Italiei”.

O populație de vârstă activă în scădere înseamnă că va fi mai greu să se găsească angajați, dar și probleme în ceea ce privește susținerea atât a sistemului de pensii, cât și a celui de sănătate. Acestea sunt doar câteva dintre consecințele crizei demografice din Italia. În discursurile lor, atât premierul Giorgia Meloni, cât și Papa Francisc au insistat asupra faptului că această criză este necesară pentru a transforma provocările în oportunități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE