Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia: Lacul Garda este la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani

Italia se confruntă cu niveluri minime istorice ale râurilor din cauza lipsei precipitațiilor. Lacul Garda este la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, iar agricultura în zonă a fost grav afectată. Jurnalistul Euronews de la Roma, Giorgia Orlandi, ne oferă detalii.

După Râul Po, care suferă de cea mai gravă secetă din ultimii 70 ani, Lacul Garda din Italia se confruntă cu cel mai scăzut nivel al apei din ultimii 15 ani. Experții spun că motivul evident este seceta extremă și faptul că cel mai mare lac din Italia suferă de luni de zile de lipsa ploii.

Experții mai spun și că nivelul apei este cu doar 30 cm peste nivelul hidrografic, comparativ cu media de referință pentru această perioadă a anului, de 80-100 cm.

Turismul nu este afectat

Ei subliniază că, pentru moment. Turismul nu este afectat. Lacul este chiar folosit pentru mai multe activități, cum ar fi windsurfingul și sportul cu vele, dar capacitatea de a furniza apă pentru agricultură a scăzut, iar experții spun că situația trebuie monitorizată.

Bineînțeles că Italia nu este singurul stat aflat în această situație. Mai multe țări din Europa sunt afectate în ultima perioadă de lipsa precipitațiilor și de valurile de caniculă, care sunt rezultatele schimbărilor climatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE