Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia: FBI a returnat o operă de artă antică romană, veche de 2.000 de ani

FBI a restituit guvernului italian un mozaic antic, dispărut de peste un secol. Se crede că mozaicul, care o înfățișează pe Medusa cu părul șerpuit, are o vechime de 2.000 de ani și datează din Roma antică, relatează Euronews Culture.

FBI-ul a intrat în posesia acestuia când proprietarul i-a contactat. Acesta nu a putut să vândă mozaicul, care a fost împărțit în 16 părți, deoarece nu avea documente care să-i dovedească „proveniența”.

Proprietarul a luat legătura cu agenții în 2020, moment în care cele 16 piese erau depozitate într-un depozit din Los Angeles, timp de aproximativ 40 de ani. A fost apoi sarcina echipei FBI Art Crime Team de a pune cap la cap piesele și de a căuta originea operelor de artă.

Cum au reușit agenții să rezolve cazul?

Agenții speciali Elizabeth Rivas și Allen Grove s-au apucat imediat de investigarea misterului. Experții locali au estimat că mozaicul este de origine italiană sau nord-africană și nu a trecut mult timp până când organismul echivalent din Italia - Carabinieri - a luat legătura cu aceștia.

Echipa de artă a carabinierilor a confirmat că mozaicul era italian și că a fost trecut în registrele de proprietate culturală în 1909. O altă înregistrare, singura din acea perioadă, a fost un anunț de ziar din 1959 din Los Angeles, care anunța vânzarea acestuia.

VEZI GALERIA
2 imagini

Lucrarea a fost apoi împachetată cu grijă și expediată în Italia, unde a ajuns în siguranță în aprilie 2022 și se află acum în mâinile guvernului italian.

„Mozaicul a fost realizat manual dintr-o epocă în care oamenii au depus o cantitate uimitoare de grijă și efort. Vorbește cu adevărat despre ingeniozitatea și creativitatea vremii. Nu este menit să fie în Los Angeles. Mozaicul aparține oamenilor din Roma. Ne permite să înțelegem câte ceva despre istoria oamenilor de acum 2.000 de ani,” spune Grove.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE