Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ISU Dobrogea: Turiștii trebuie să frecventeze doar locurile special amenajate cu puncte de salvamar

Publicat de: Euronews

Un salvamar a murit, astăzi, înecat la Eforie Nord pe când încerca să salvez viața unui bărbat care nu mai putea ieși din apă. Din păcate, și turistul și-a pierdut viața. În total, 3 oameni s-au înecat astăzi, iar alți patru au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Steagul roșu, care interzice înotul, a fost arborat încă de ieri, dar foarte mulți turiști au ignorat interdicția.

”Numai în cursul zilei de azi am avut 7 intervenții - 4 persoane au fost salvate din apă de salvamari ori turiști și au primit îngrijiri medicale de la ISU Dobrogea. Pentru 3 dintre victime, eforturile au fost în zadar. Sunt persoane tinere, cu vârste intre intre 23-28 și 48 de ani.

De la începutul anului și până azi, pompierii militari au executat nu mai puțin de 48 de misiuni căutare-salvare.

Pentru  21 dintre victimele accidentelor de submersie, eforturile salvatorilor au fost în zadar, 10 persoane și-au pierdut viața în mare, celelalte în Dunăre, lacuri sau canale de deversare.

Pentru a evita astfel de tragedii, accidente, e important ca populația să respecte anumite reguli.

De exemplu, să frecventeze doar locurile special amenajate cu puncte de salvamar și să respecte indicațiile salvamarilor, precum și semnificația steagurilor arborate de ei, să evite scăldatul în zone în care malurie sunt foarte abrupte, în care curenții sunt puternici, albiile nămoloase. Să nu facă acte de teribilism prin săritul de pe stabilozpozi, platforme sau poduri”, a declarat pentru Euronews Oana Manoilă, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

Semnificația steagurilor arborate de salvamari

Steagul roșu-galben

„Sunt culori internaționale. Dacă mergem oriunde, pe o plajă care este supravegheată de salvamar, se arborează steagul roșu cu galben. El semnifică prezența salvamarilor la locul de muncă și că plaja este supravegheată”, spune coordonatorul șef al salvamarilor, Gabriel Culea.

Steagul galben

„În momentul în care marea începe să fie mai agitată, să fie apa mai rece, să fie curenți, ondulația valului să fie din ce în ce mai mare, se arborează steagul galben, concomitent cu cel roșu și galben, ceea ce semnifică prezența unui pericol. Avertizăm turistul să nu lase copiii nesupravegheați, cu obiecte gonflabile, pentru că atunci când ondulația valului începe să crească, îi poate dărâma. Ei consideră că se află în siguranță, dar de fapt deja intră într-un real pericol. Atunci, le este recomandat doar celor experimentați să intre în apă, celor care pot înota și pe valuri”, a mai spus Gabriel Culea.

Steagul roșu

„Cel mai periculos este când marea devine foarte agitată, curenții sunt foarte puternici, riscul de înec este foarte crescut, iar atunci se arborează steagul roșu. În ultimii ani, observăm o tendință și chiar vin și turiștii în sprijinul nostru și respectă această semnificație. Sunt anumite persoane care le ignora și, din păcăte, la unii dintre ei nu se poate face nimic. Natura trebuie respectată. Atunci când se arborează steagul roșu, că poate să fie o jumătate de zi sau două, trebuie, mai bine, să evităm, să privim marea și atât. Marea este un mediu periculos. Recomandarea este, în acest caz - interzis la scăldat.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE