Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Istorie vie” la Timișoara, la Festivalul Medieval al Castelului Huniade. Vizitatorii au luat parte la jocuri medievale

Localnicii și vizitatorii Timișoarei au avut parte de o lecție de „istorie vie”. De-a lungul celei de-a patra ediții a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, artiștii participanți au încercat să recreeze adevărul istoric prin haine, instrumente sau momente de acum 500 de ani.

Parcul din vecinătatea Muzeului Național al Banatului din Timișoara a fost, timp de trei zile, o veritabilă scenă pentru povești medievale. Chiar și la peste 40 de grade la umbră, numeroșii artiști din mai multe grupuri de reconstituire istorică, din România și din străinătate, au readus la viață întâmplări petrecute cu sute de ani în urmă în Transilvania, Moldova și Țara Româneasă. Hainele pe care unii dintre artiști le-au purtat au fost corect realizate din punct de vedere istoric.

Artist: „În momentul când îți intri în rol, când iei hainele astea, simți, efectiv, momentele acelea de istorie vie, pentru că, ce facem noi, ce face grupul nostru de reconstituire istorică? Încearcă să fie cât mai acurat posibil vizavi de perioada istorică de acum fix 470 de ani, de când a fost cucerită Timișoara de către otomani.”

Vizitatorii au luat parte la jocuri medievale

Vizitatorii au avut ocazia să-și încerce dibăcia și forța în diferite jocuri medievale, iar spectacolul de teatru pirotehnic a adus în lumină legendele și superstițiile medievale despre demoni și vrăjitoare. Unii dintre vizitatori au fost mai degrabă încântați de instrumentele muzicale medievale pe care le-au putut vedea și auzi.

Spectator: „E deja a treia ediție la care particip. Mi se pare super interesant că, pur și simplu, poți să trăiești istoria nedeplasându-te, practic, niciunde. Toată partea de muzică mi s-a părut extraordinară, să poți să vezi cimpoaie vechi de sute de ani, e foarte tare.”

Scena de final a Festivalului Medieval Huniade a fost o reconstituire a cuceririi orașului de către otomani, în anul 1552. Practic, de acolo începe o perioadă în care Banatul a trecut pentru mai bine de un secol și jumătate din lumea central-europeană în cea orientală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE