Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israel anunță o pauză în războiul din Gaza. Luptele sunt oprite câteva ore zilnic pentru a permite intrarea de ajutoare în Fâșie

Armata israeliană anunță o așa numită pauză tactică în războiul din Fâșia Gaza, o încercare de a crește fluxul de ajutoare în enclava grav afectată și cu mari probleme umanitare. Pauza este valabilă în zona orașului Rafah, în sudul Gazei, câte 11 ore pe zi. Armata Israelului transmite că pauzele vor fi în fiecare zi până la noi ordine.

Peste un milion de palestinieni din Fâșia Gaza au nevoie de ajutoare umanitare

Oprirea luptelor are scopul de a permite camioanelor cu ajutor umanitar să ajungă la punctul de trecere Kerem Shalom din apropiere, controlat de Israel, principalul punct de intrare pentru ajutoare. De aici, camioanele ar urma să călătorească în siguranță pe autostrada Salah a-Din, principalul drum între sudul și nordul Gaza, pentru a livra provizii în alte părți ale Fâșiei, anunță armata, amintind că pauza tactică a fost coordonată cu ONU și agențiile internaționale de ajutor.

Punctul de trecere Kerem Shalom a fost blocat de când trupele terestre israeliene au mutat operațiunile în Rafah, la începutul lunii mai. Ofensiva militară de opt luni a Israelului împotriva grupului teroriste Hamas a aruncat Gaza într-o criză umanitară. ONU susține că există foamete pe scară largă și sute de mii de oameni sunt în pericol.

Din 6 mai până în 6 iunie, ONU a primit în medie 68 de camioane de ajutor pe zi. Numărul a scăzut de la 168 pe zi în aprilie și mult sub cele 500 de camioane pe zi despre care grupurile de ajutor spun că sunt necesare. Fluxul de ajutoare din sudul Fâșiei Gaza a scăzut chiar în momentul în care nevoia umanitară a crescut. Peste 1 milion de palestinieni, dintre care mulți fuseseră deja strămutați, se înghesuie în sudul și centrul Fâșiei Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE