Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IDF spune că trei ostatici dintre cei patru salvați pe 8 iunie erau ținuți de un jurnalist în casă, alături de familia sa. El era membru Hamas

Pe 8 iunie, armata israeliană a salvat patru ostatici din captivitatea Hamas. Însă trei dintre aceștia ar fi fost ținuți de un jurnalist palestinian chiar în casa sa. Este vorba despre jurnalistul Abdallah Aljamal, un colaborator al mai multor publicații, printre care și Al-Jazeera.

El a fost ucis de trupele IDF, alături de tatăl său, dr. Ahmed Aljamal, în timpul operației de salvare a acestor ostatici din orașul Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza. IDF spune că el era membru activ Hamas.

Ostaticii erau ținuți de jurnalistul Abdallah Aljamal în casă, alături de familia sa

Cei trei ostatici sunt Almog Meir Jan (21 de ani), Andrei Kozlov (27 de ani) și Shlomi Ziv (40 de ani), care au fost răpiți de către organizația teroristă Hamas pe 7 octombrie, de la festivalul de muzică Nova, după cum a precizat armata IDF.

Abdallah Aljamal a fost și purtător de cuvânt al Ministerului Munci din Gaza, condus de Hamas și a lucrat la mai multe instituții de știri, conform Times of Israel.

Pe fondul războiului din Gaza, numeroase articole ale lui Aljamal au fost publicate de Palestine Chronicle, inclusiv în timp ce ostaticii Almog Meir Jan, Andrey Kozlov și Shlomi Ziv erau ținuți captivi în casa lui. Al patrulea ostatic, Noa Argamani, a fost salvată dintr-o clădire din apropiere, în cadrul operațiunii de sâmbătă.

Într-o declarație de presă, Forțele de Apărare Israelului au confirmat, alături de agenția de securitate Shin Bet, că Aljamal îi ținea pe cei trei ostatici în casa lui din Nuseirat, alături de propria sa familie.

"Aceasta este o dovadă în plus că organizația teroristă Hamas folosește populația civilă ca scut uman", a precizat IDF.

În timpul raidului asupra casei lui Aljamal, ispectorul șef Arnon Zmora, care era comandantul Yamam, a fost împușcat mortal de luptătorii Hamas. El a murit la sosirea la un spital din Israel, iar misiunea de salvare a fost ulterior numită "Operațiunea Arnon", în onoarea sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE