Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Irlanda: Inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii

Mii de persoane au ieșit în stradă în Irlanda după ce inflația a atins cel mai ridicat nivel din anii 1980, provocând proteste legate de costul vieții în orașele din întreaga țară. Aceasta a crescut la 8,3% în luna mai, ușor peste rata medie a UE de 8,1%, potrivit Eurostat.

Prețurile la combustibil, o problemă globală

Aceasta a fost cauzată în principal de creșterea abruptă a prețurilor la combustibili - o problemă nu doar irlandeză, ci globală. Speranța că economia mondială se va revigorat după ieșirea din pandemia de coronavirus. Rusia, unul dintre principalii producători de gaze, a invadat Ucraina în februarie, ceea ce a dus la o nouă escaladare a prețurilor.

Sâmbătă, membri ai sindicatelor, pensionari, partide de opoziție și alții s-au adunat la Dublin pentru a-și exprima furia. Phil Ní Sheaghdha, de la Sindicatul irlandez al asistenților medicali, a explicat pentru Euronews.com cum îi afectează majorarea cheltuielilor de trai pe membrii sindicatului său.

„Este foarte dificil să păstrezi asistenții medicali și moașele, în special în marile centre urbane, unde costul chiriei le ia mult peste 50% din salariu. Și apoi avem o problemă uriașă cu recrutarea asistentelor medicale din țări din afara UE care vin aici. Ei se uită la salariul lor, iau decizii importante în ceea ce privește viața și apoi își dau seama că plătesc mai mult de 50% din acesta pentru chirie (și) pentru transport,” a declarat Phil Ní Sheaghdha.

Au fost organizate proteste

„Pentru mulți dintre membrii noștri care fac parte din grupele de salarizare inferioare, realitatea este că chiria, de exemplu, a devenit o problemă majoră în această țară, locuința este o problemă majoră”, a declarat Eoin Ronayne de la sindicatul Forsa.

Coaliția irlandeză a costului vieții, sau COLC, a organizat protestele pentru a cere creșteri salariale, controlul chiriilor și controlul prețurilor la benzină și motorină. Aceasta îndeamnă guvernul să formuleze un buget de urgență pentru a face față crizei costului vieții.

Din cauza lipsei de locuințe la prețuri accesibile în Irlanda, numărul persoanelor fără adăpost a crescut dramatic în ultimii ani, cu o creștere de 90% numai în rândul tinerilor.

Marți, președintele irlandez Michael D. Higgins a criticat provocările legate de locuințe ale țării ca fiind un „mare, mare eșec”, afirmând că nu este „o criză, ci un dezastru”, într-un discurs în afara scenariului, la inaugurarea unui centru pentru tinerii fără adăpost de lângă Kildare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE