Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordonanța antispeculă | În ce situații vor fi corectate prețurile crescute nejustificat

Creșterile nejustificate ale prețurilor, în situații de criză ori război, vor fi stopate prin intermediul unei ordonanțe antispeculă, adoptată de Guvern. Până la sancționarea celor care vor să profite în asemenea situații, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor să verifice prețurile carburanților.

Care au fost reacțiile oficialilor

„Doresc să cer ministrului Energiei și Finanțelor să verifice elemente de preț la carburanți ca să avem o decizie la nivelul Guvernului prin care să vedem cum s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanți”, a transmis Nicolae Ciucă, Premierul României.

Oficialii Consiliului Concurenței recunosc că toate creșterile prețurilor sunt substanțiale, însă nu observă o anomalie în acest lucru.

„Dar de partea cealaltă a biroului nu am descoperit încă indicii cu privire la înțelegeri de tip cartel. Pe de altă parte ele urmează un trend, curbele de preț din România sunt paralele cu curbele de preț a mediei din Uniunea Europeană noi aflându-ne un pic mai jos decât media. Știu că nu consolează, noi avem putere de cumpărare mai mică, într-adevăr”, a spus Dan-Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței.

Prețuri mai mici nu vom vedea prea curând nici în cazul alimentelor. Pascu a enumerat și principalele motive: teritoriul arabil al Ucrainei nu poate fi folosit, produsele alimentare din Rusia nu mai pot fi importate în UE, iar îngrășămintele reprezintă și ele o problemă.

„Ele toate se văd în prețul produselor alimentare, ceea ce ne face sceptici cu privire la o posibilitate reală de scădere a prețurilor la acest moment”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Concurenței.

Amenzile care vor fi aplicate

Noile reguli anti-speculă, aprobate de Guvern, ar urma să îi protejeze pe români, atunci când, în mod nejustificat, prețurile cresc, ori producția este limitată. Doar că măsurile vor fi valabile, conform documentului, doar în situații excepționale: stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză. În plus, rămâne de văzut ce va însemna, în viziunea Executivului, un preț nejustificat de mare, în condițiile în care ordonanța anti-speculă nu definește ce înseamnă acest lucru.

În schimb, documentul stabilește amenzile care vor fi aplicate. Acestea vor ajunge la 2.500 de lei, pentru persoane fizice și până la 50.000 de lei, pentru autorități.

Prețurile carburanților au crescut constant în ultimele luni, motiv pentru care numeroase benzinării din țară au fost blocate de șoferii supărați. Aceștia au alimentat cu sume de până într-un leu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE