Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iris Apfel, un simbol al universului modei din New York, a murit la vârsta de 102 ani

Iris Apfel, un simbol al universului modei din New York, subiect de expoziţii şi vedetă în mediul online, a murit vineri, la vârsta de 102 ani, potrivit unei postări de pe contul său de Instagram.

”Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 - 1 martie 2024”, apare în postarea însoţită de o fotografie cu ea, îmbrăcată într-o rochie lungă cu model auriu.

Iris Apfel a fost activă pe Instagram, cu o zi înaintea decesului. Cu aproape 3 milioane de abonaţi pe platformă, ea a creat constant conținut de la evenimente, cum ar fi prezentările marilor creatori de modă la care asista şi defila cu imensul zâmbet roşu, în scaunul cu rotile, transmite Agerpres.

Promotoare a siluetelor colorate, Iris Apfel le-a încurajat pe femei să se îmbrace și în ținute atipice.

Vedeta semnase recent pentru o colecţie H&M, după mai multe colaborări cu Citroën, Magnum, Happy Socks, MAC.

Viața lui Iris Apfel

Născută în 1921 într-o familie de evrei din Queens, New York, Iris Apfel a studiat istoria artei. În calitate de designer de interior, a participat la renovările Casei Albe pentru nouă președinți, de la Harry Truman, la Bill Clinton.

Timp de zeci de ani, Iris Apfel a adunat o colecţie de haine de la cei mai mari designeri ai secolului XX, cu care a umplut două etaje ale apartamentului ei din Park Avenue.

În 2005, Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă garderobei sale. În privinţa celebrelor sale bijuterii, ea a spus că se "aproviziona" de la Tiffany, dar şi din bazarurile din Harlem.

"Într-o zi, cineva mi-a spus: <<Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar nu contează. Ai ceva mult mai important: ai stil>>", spunea vedeta.

În 2016, a fost în acelaşi timp subiectul unei expoziţii la Bon Marche din Paris, faţa unei noi campanii publicitare Citroën, precum şi a unui brand australian de pret-a-porter, Blue Illusion.

Fashionista a fost subiectul unui documentar din 2014, regizat de Albert Maysles,"Iris".

În 2015, după 67 de ani de convieţuire, şi-a pierdut soţul, Carl, un industriaş din domeniul textil, care a murit la vârsta de 100 de ani.

Fană a siluetelor colorate, Iris Apfel le-a cerut femeilor să renunţe la "uniforma formată din colanţi sau blugi negri cu pulover, botine şi geacă de piele".

Mantra sa fost: "Îndrăzneşte să fii diferit!"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE