Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul marchează 44 de ani de la Revoluţia islamică cu îndemnuri precum „jos Statele Unite” și „jos Israelul”

Zeci de mii de iranieni s-au reunit sâmbătă dimineaţa în centrul Teheranului şi în marile oraşe pentru a marca cea de-a 44-a aniversare a Revoluţiei islamice, la aproape cinci luni de la începerea mişcării de protest declanşată de moartea tinerei de origine kurdă Mahsa Amini, transmite AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele Ebrahim Raisi urma să vorbească la sfârşitul dimineţii oamenilor adunaţi în Piaţa Azadi ("Libertatea") din capitală pentru această sărbătoare. În 2021 şi 2022, ceremoniile de aniversare a Revoluţiei din 1979 au fost reduse din cauza pandemiei de COVID-19.Dar anul acesta, puterea a dat un impuls acestor sărbători, organizate în 1.400 de oraşe din ţară, potrivit televiziunii.

O sărbătoare fundamentată pe ura față de străini

În Piaţa Azadi, persoanele prezente au agitat portrete ale ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, fondatorul Republicii Islamice, ale ayatollahului Ruhollah Khomeini, precum şi ale popularului general Qassem Soleimani, ucis într-un raid al armatei americane în ianuarie 2020 la Bagdad.

Participanţii au strigat „Jos Statele Unite”, „Jos Israelul”, „Jos Regatul Unit”, principalii adversari ai Republicii Islamice din 1979, şi au cerut sprijin pentru „un Iran unit, puternic şi stabil”.

În jurul pieţei uriaşe au fost desfăşurate rachete Sejjil şi drone Shahed 136 produse de Iran.

Protestele continuă în Iran

Însă mulţi au putut auzi strigăte precum „Moarte dictatorului!”, în înregistrări video postate pe social-media, scrie Reuters. Într-o înregistrare video despre care se crede că a fost făcută în cartierul Afsariyeh din Teheran se puteau observa în depărtare focuri de artificii în timp ce protestatari sunt auziţi strigând „Moarte Republicii Islamice”. În înregistrări video similare, postate pe social media şi pe care Reuters spune că nu le-a putut verifica din surse independente, se aud sloganuri antiguvernamentale strigate de la ferestre şi de pe acoperişuri de către protestatarii care au rămas în case în mai multe oraşe.

Celebrările au loc în timp ce ţara a fost zguduită de o mişcare de protest după moartea, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, care şi-a pierdut viaţa după ce a fost arestată de poliţia moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Potrivit autorităţilor, sute de persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în contextul demonstraţiilor, care s-au diminuat în intensitate în ultimele săptămâni.

Mii de oameni, printre care personalităţi culturale, avocaţi şi jurnalişti, au fost arestaţi. Cu ocazia aniversării Revoluţiei, guvernul a anunţat eliberarea unui „număr semnificativ” de deţinuţi, printre care şi pe cercetătorul franco-iranian Fariba Adelkhah, arestat în Iran în iunie 2019 şi condamnat la cinci ani de închisoare pentru subminarea securităţii naţionale.

Separat, opt personalităţi ale exilului iranian au anunţat vineri că discută modalităţi de unificare a opoziţiei fragmentate, în contextul aniversării a 44 de ani de la Revoluţia islamică din Iran, a relatat Reuters.

„Republica Islamică a supravieţuit doar din cauza neînţelegerilor dintre noi şi ar trebui să lăsăm deoparte diferendele până când ajungem la urnele de vot”, a declarat laureata premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi, într-un mesaj video adresat participanţilor la reuniunea unor importanţi reprezentanţi ai opoziţiei, desfăşurată la Universitatea Georgetown din Washington.

 

„Trebuie să cădem de acord asupra principiilor declaraţiei pentru drepturile omului, asupra eliminării discriminării şi asupra principiilor în care se regăseşte fiecare iranian şi care întruchipează sfârşitul opresiunii”, a declarat avocata pentru drepturile femeilor, Masih Alinejad, care locuieşte în SUA.

Alinejad şi-a exprimat speranţa că un acord asupra principiilor opoziţiei va putea fi încheiat până la sfârşitul lui 2023.

Opoziţia iraniană a fost multă vreme divizată în numeroase facţiuni, atât în ţară, cât şi în străinătate, şi numără în rândurile sale monarhişti, republicani, reprezentanţi ai stângii şi organizaţii care grupează minorităţi etnice precum kurzii, balucii şi arabii, notează Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE