Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investițiile care aduc câștiguri mari. Care este profilul investitorului deștept

Românii au devenit mai educați financiar decât în urmă cu un deceniu, dar interesul pentru diversificarea investițiilor este încă la un nivel scăzut. Putem spune că suntem o țară de proprietari, pentru că avem cel mai ridicat procent de persoane din Uniunea Europeană care trăiesc în propria locuință. Dar când vine vorba despre averea finaciară, suntem tot la coada clasamentului. Specialiștii au explicat la emisiunea ECONOMIA.EU în ce investesc românii.

România are o avere financiară, pe cap de locuitor, de puțin peste 5.800 de euro, ne referim, desigur, la banii plasați în diverse fonduri. Mai puțin decât un bulgar, care deține o avere de 7.700 de euro. Media europeană este de 65 de mii de euro, adică de 11 ori peste cea din România.

Nu este deloc surprinzător, depozitele bancare reprezintă peste 68% din totalul investițiilor. Urmează fondurile de pensii și valorile mobiliare.

Horia Braun-Erdei, CEO al unei companii de investiții: ”Prin modul cum sunt construite aceste aceste instrumente, aceste vehicule de investiții, există o diversificare pe mai multe paliere. Poate să fie o diversificare pe sectoare economice, poate să fie diversificare și între tipuri de instrumente financiare, pentru că există și fonduri diversificate, fonduri mixte, cum ne spunem noi, sau multi-active, precum și poate exista și o dimensiune de diversificare geografică, adică nu investiții nu doar pe piața din România, ci și pe piețe internaționale.”

Gabriel Bălașu, jurnalist Euronews: ”Luăm în calcul corelația risc-randament pentru a înțelege cum funcționează mintea unui investitor. Avem un grafic realizat de Bursa de Valori, unde vedem că instrumentele de economisire, cum ar fi depozitele bancare sau titlurile de stat, au un risc redus. Dar și câștigul este mic. Urmărim graficul și observăm că un câștig mediu vine cu un risc moderat și exemplificăm aici plasamentele în acțiuni pe bursă sau cele imobiliare.”

Undeva la limita între riscul mediu și ridicat sunt metalele prețioase și mărfurile. Un risc ridicat, dar și câștiguri mari au instrumentele financiare derivate, cele care depind de valoarea altui activ, bijuteriile, bunurile de colecție sau investițiile speculative.

Horia Braun-Erdei, CEO al unei companii de investiții: ”Se poate investi cu sume pornind de la 100 lei, să spunem, deci relativ modeste și se poate acumula în mod regulat, în mod gradual, prin investirea acestor sume modeste.”

Care este profilul investitorului deștept

Dacă încercăm să facem portretul unui investitor, în vârstă de 30 de ani, cu un job bine plătit, putem realiza un profil de risc.

Adrian Mitroi, profesor de economie: ”Cea mai simpla variantă, 30 de ani. Spuneați atunci 30% pe titluri de stat sau depozite sau fonduri mutuale. 70 pe active cu risc preponderent acțiuni. Dacă te miști un pic, și pentru aur, și pentru criptomonede este altceva. 30-70 vârsta ta în active fără risc 100 minus vârsta ta în active cu risc.”

Statisticile oficiale arată însă că o mare parte din populație preferă numerarul, care a crescut mult mai rapid decât sumele depuse în depozitele băncilor. Adică românii preferă să păstreze banii la saltea.

Adrian Mitroi, profesor de economie: ”Aceasta saltea de care spuneți este probabil alegerea pentru omul modern cea mai nefericită. Tu nu câștigi nimic pe banii aceia te costă, poți să-i pierzi, sunt nu sunt curați igienic. Este o problemă. Și asta da, trebuie să dai rest și să dai mărunt, să primești mărunt. O altă grijă pe care o ai, pe când electronic, probabil ți-ar fi mai ușor. Ca să nu mai vorbesc că bănuții aceia, în loc să stea sub forma cartoanelor, hârtiilor, ar putea să stea într-un cont bancar minim.”

Însă ca orice plasament, și banii ținuți la saltea sunt supuși riscului de depreciere, mai ales în perioade cu inflație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE