Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investigații la spitalul din Murgeni, unde au murit trei oameni. Printre lacrimi, managerul a spus că se gândește să-și dea demisia

Autoritățile încă nu au aflat ce i-a omorât pe cei trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni. Unele analize ar putea dura chiar și cinci zile. Managerul instituției spune că ia în calcul să își dea demisia, dar așteaptă mai întâi rezultatul anchetei.

Ionel Carp lucrează în spitalul de Psihiatrie Murgeni de 30 de ani. Este manager de 12 ani și recunoaște că nu este prima dată când pacienții primesc de pomană, deși acest lucru este interzis. Se gândește să își dea demisia, dar așteaptă mai întâi rezultatul anchetei.

Investigație la spitalul din Murgeni

Ionel Carp, managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni: "Oricum, asta o am în calcul în ultimul timp. Aștept să văd rezultatul anchetei, cu ce se soldează și cred că voi purcede la demisie".

Eduard Cazacu, primar Murgeni: "Vom vedea, în funcție de analize. Bolnavii au fost îngrijiți exemplar, nu am avut probleme de acest gen. A fost un eveniment nefericit. Acum am aflat (n.r.: că spitalul mai primește uneori alimente de pomană de la mănăstiri), dar cred că au mai primit și în trecut. Dar sunt niște lucruri creștinești."

În ziua dinaintea tragediei, a fost prima dezlegare din postul Crăciunului, și, potrivit obiceiului creștinesc, pacienții au avut salată de icre la micul dejun. La prânz, au mâncat borș de pește și pangasius prăjit cu orez și legume, trimise de preotul de la Mănăstirea Florești. Iar la cină, au primit conservă de pește din magazia spitalului.

Ionel Carp, managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni: "Este o mare bucurie când ei știu și îl așteaptă pe preot. Preot care nu vine cu mâna goală. Și vă spun nu este aceasta prima dată. Avem economii la alimente, avem bani în buget. Este vorba de suflet, de întrevederea pacienților cu preotul."

"Sunt de toate aici (n.r: în beci), legume, murături de la noi de la beci", spune o angajată.

"Frigiderele sunt prevăzute cu grafic pentru frig, se notează în fiecare zi, se urmărește", a subliniat managerul.

Mâncarea contaminată e una dintre posibilele cauze

Una dintre variantele luate în calcul este că mâncarea primită de pomană și a cauzat moartea celor trei pacienți. Dar pentru că nimeni de la mănăstire nu a avut probleme, deși și ei au mâncat același lucru, este posibilă și varianta contaminării pe traseu. Administratorul depozitului din Bârlad spune că a vândut către mănăstire ultimele 45 de kilograme de pangasius, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Administratorul depozitului de pește din Bârlad: "La mine a stat numai vreo 20 de zile."

Reporter: "Din ce țară l-ați adus?"

Administratorul depozitului de pește din Bârlad: "Păi trebuie să fie din Norvegia".

Reporter: "Ați consumat vreodată pește din ăsta? E produsul dumneavoastră".

Administratorul depozitului de pește din Bârlad: "Nu am consumat, eu nu mănânc așa ceva."

Nu este exclus ca de vină să fi fost salata de icre sau conserva de pește. Rezultatele pot fi gata și după cinci zile.

Nelu Munteanu, DSVSA Vaslui: "Am făcut trasabilitatea tuturor produselor care au fost implicate în eveniment."

29 de pacienți sunt internați în continuare în spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași. Acești pacienți ar putea fi externați săptămâna viitoare.

Oana Balbuzan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Bârlad: "Avem internați un număr de 15 pacienți, dintre care 14 pacienți sunt pe secția de boli infecțioase, aceștia fiind stabili și cu un prognostic bun și o pacientă pe secția de ATI stabilă și cu evoluție favorabilă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE