Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații catastrofale în statul american Vermont. Sute de oameni, evacuați cu bărcile gonflabile. Joe Biden a decretat starea de urgență

Inundații ”istorice și catastrofale” au avut loc în statul american Vermont, în urma ploilor torențiale care au măturat nord-estul Statelor Unite. Peste 100 de persoane au fost evacuate din calea apelor de echipele de intervenție. Președintele Joe Biden a decretat starea de urgență, pentru a permite deblocarea ajutoarelor federale în sprijinul sinistraților, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

VEZI GALERIA
4 imagini

sursă foto: AP

Salvatorii au intervenit cu bărci gonflabile și caiace pentru a-i evacua pe localnici. În Montpelier, capitala statului Vermont, centrul orașului a fost inundat, motiv pentru care autoritățile au decis să închidă zona până marți la prânz.

"Devastarea şi inundaţiile pe care le trăim sunt istorice şi catastrofale", a afirmat guvernatorul statului Vermont, Phil Scott, conform sursei citate.

Oficialul american a afirmat că inundaţiile au "depăşit nivelul furtunii tropicale Irene" care, în 2011, a provocat moartea a șase persoane în acest stat.

Președintele american Joe Biden a declarat starea de urgenţă pentru statul Vermont, măsură ce permite deblocarea ajutoarelor federale.

”Vestea bună este că ploaia s-a oprit în unele zone, dar asta nu înseamnă că apele se vor retrage imediat. Ne aşteptăm la noi ploi mai târziu în cursul săptămânii, care nu vor avea unde să intre în solul suprasaturat", a avertizat guvernatorul statului Vermont.

Un baraj este în pericol de a ceda din cauza inundațiilor din Vermont

Într-un mesaj pe Facebook, autoritățile din oraşul Montpelier a avertizat că un baraj este în pericol de a ceda, iar apa se va deversa în râul North Branch, ceea ce ar putea duce la o "creştere considerabilă a pagubelor".

Potrivit meteorologilor americani, ploi torențiale au căzut duminică şi luni în tot nord-estul Statelor Unite, în special în regiunea New Yorkului, unde o femeie a murit în timp ce încerca să fugă din calea apelor.

Guvernatorul democrat al statului New York, Kathy Hochul, a îndemnat populaţia să "se mobilizeze pentru a lupta împotriva ravagiilor schimbărilor climatice, pentru că, din nou, este vorba despre fenomene fără precedent care continuă să ne lovească iar şi iar".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE