Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Mărturii din infern. Un fost ofițer rus dezvăluie ororile războiului din Ucraina: ”Am patru copii și mai bine îmi jertfesc eu viața acum, decât pe a lor”

Am patru copii și mai bine îmi jertfesc eu viața acum, decât pe a lor – sunt vorbele unui fost ofițer de aviație din armata rusă care a ales să-și părăsească țara și să vorbească deschis despre iadul războiului pornit de Rusia în Ucraina. Sub identitate protejată, Nikolai a oferit echipei Euronews România informații în exclusivitate despre cum funcționează mașinăria morții și despre cum ajung piloții ruși să bombardeze civili. 

Nikolai se află acum în program de protecție a martorilor pentru că dezvăluirile sale au ajuns pe masa investigatorilor Curții Penale Internaționale. Fost ofițer în armata rusă, el a înțeles rapid că invazia din Ucraina nu are o motivație corectă și că ce se petrece acolo e mai degrabă măcel decât război.

Nikolai: ”Mă consider un specialist bun în domeniul meu de activitate.  Înțeleg perfect că tot ceea ce ni se spune la TV este incompatibil și nu are nimic în comun cu ceea ce vedem în cifrele privind pierderile reale și luptele reale din Ucraina. Sunt două adevăruri diferite.  

Am fost motivat, după cum spuneam, de faptul că înțelegeam că sunt lovite ținte civile, mor bătrâni, copii, oameni pașnici. Înțelegeam că informațiile și mărturiile pe care le raportam, atacul pe care l-am prevenit împreună cu Vladimir, pe 4 mai, că dacă nu o făceam eu, atunci nu ar fi făcut-o nimeni. Împreună, am avut o misiune importantă de salvare a câtorva mii de oameni.” 

Cum au reușit Nikolai și Vladimir Osechkin să stingă planurile de atac cu rachetă Kinjal asupra Kievului

Timp de luni de zile, Nikolai i-a transmis informații lui Vladimir Osechkin, un cunoscut disident rus, fondator al rețelei pentru drepturile omului Gulagu.net. Împreună au reușit să zădărnicească un atac cu rachetă Kinjal, vestita rachetă hipersonică rusească, asupra Kievului, în mai, anul trecut. Nikolai ne-a povestit cum ajung piloții ruși să lovească ținte civile.

Nikolai: ”Sunt multe victime printre civili în acest război și din cauza că tehnica este veche, bombele sunt vechi. Din cauza informațiilor de spionaj. Unele date de spionaj sunt greșite, deoarece toți în Rusia, în armata rusă, au o atitudine neglijentă față de acest război. Au o atitudine neglijentă față de serviciul lor. Această atitudine de neglijență este frecventă și în cazul unor lupte serioase. Sunt multe cazuri când informațiile de spionaj nu sunt pe deplin precise. Nimeni nu-și face griji ca aceste date să fie precise. Și toți acești factori luați împreună... Când sunt atacuri, ei nu pun preț pe viața ucrainenilor. Le este indiferent de viața ucrainenilor, că lovesc case, grădinițe.” 

Mecanismul operațiunilor militare

Întrebat dacă este cineva care dă ordine directe de a bombarda civilii, Nikolai a negat și a explicat mecanismul din spatele operațiunilor militare. 

 Nikolai: ”Nu există așa ceva. O să-ți explic mecanismul. Sunt structuri de spionaj care anunță țintele, există un grup special care răspunde de acest lucru. De exemplu, cei din spionaj spun: avem geolocația, geopunctele țintelor ce trebuie distruse. Aceste ținte sunt trimise Statului Major, care, la rândul său, le examinează minuțios. De exemplu, sunt 10 ținte, dar trebuie distruse cinci. Ei stabilesc care sunt cele mai importante țintele ce urmează a fi distruse. Au o metodologie specială de stabilire a țintelor. Apoi aceste date sunt trimise de către Statul Major. În cazul meu, eu le primeam și le distribuiam piloților. Iar pilotul, la rândul său, poate nici să nu știe ce reprezintă ținta, dacă este o casă sau un obiectiv militar. El are misiunea să nimerească în acel geopunct, în acea țintă. Și el face acest lucru, pentru el nu contează ce se află acolo jos.”  

Nikolai i-a transmis informații despre pregătirile aviației ruse lui Vladimir Osechkin

În timpul interviului, fostul militar rememorează momentul crucial când a fost contactat de Vladimir Osechkin pentru a obține informații despre pregătirile rușilor. Detaliile furnizate sugerau punerea în mișcare a trupelor de aviație pe distanțe lungi, creând o atmosferă tensionată în anticiparea unui posibil atac.

Nikolai: ”Pe 3-4 mai, am fost sunat de Vladimir, din câte îmi aduc aminte, și m-a rugat să aflu... Înainte de asta le-am dat o serie de informații. Aveam informații că (rușii) au început să pună în mișcare trupele de aviație pe distanțe lungi. Și deoarece aveam legături (contacte) foarte bune la nivel înalt, în conducerea trupelor aerospațiale, obțineam informații de acolo, paralel cu informațiile pe care le aveam de la sursele mele, ce se petrece pe aeroport.” 

Informațiile primite au fost transmise în timp real, inclusiv modelul avioanelor și bombelor pregătite pentru utilizare. Această colaborare a jucat un rol crucial în distrugerea rachetei Kinjal, dezvăluind un aport semnificativ în acțiunile de contracarare. Inițial întâmpinată cu scepticism, informația furnizată de acești informatori a fost ulterior confirmată și apreciată pentru eficacitatea sa.

Nikolai:Când toate aceste informații au apărut pe canalul lui Vladimir, când el a informat despre acest lucru, toți râdeau, credeau că vorbește despre lucruri din domeniul fantasticului. Dar au trecut 2-3 zile, iar Oleșciuk (Mikola, comandantul Forțelor aeriene ucrainene)  ne-a confirmat că într-adevăr erau informații foarte prețioase, care au ajutat la distrugerea rachetei Kinjal (Pumnal trad.), mult lăudată de Putin. Au făcut-o pentru prima dată. Este aportul nostru important, împreună cu Vladimir, în această acțiune. 

Anume pe acel aeroport unde îmi exercitam serviciul militar, în Ahtubinsk, racheta Kinjal a fost demonstrată. Cu 2-3 zile înainte eram pe acel aerodrom, îmi făceam atunci serviciul acolo. Și din voia întâmplării sau din voia sorții am fost pe aeroportul din Ahtubinsk, unde a fost testată, reclamată și demonstrată lui Putin, dar și pe aerodromul de unde erau lansate. Prin asta este și unică experiența mea, că am fost în ambele locuri. Pot să povestesc despre acest lucru. Anume aceste circumstanțe fac ca mărturiile mele să fie unice. Asemenea oameni, care au fost în ambele locuri, pot fi numărați pe degete.” 

De la războiul din Ucraina până în sala de audieri a Curții Penale Internaționale. Dezvăluirlie lui Igor Salikov, fost ofițer GRU și comandant în armata Wagner

Igor Salikov a fost ofițer GRU și a făcut parte din temuta armată Wagner unde a condus operațiuni în Sudan, Siria și, recent, Ucraina. Presa a scris despre apariția lui în Olanda, în decembrie anul trecut, acolo unde a cerut să fie audiat de Curtea Penală Internațională. Am vrut să aflăm de ce s-a predat  și ce informații poate el să le ofere investigatorilor.

Igor Salikov, fost ofițer GRU: ”Acest război însă nu face parte din categoria celor echitabile (juste, corecte n.t.). Adică nu sunt prezente acele lucruri, acele atribute (însușiri n.t.), care sunt prevăzute de statutul ONU, de sistemul mondial de securitate etc. Acest război este unul de ev mediu, feudal. De aceea, să zicem așa, este unul rău, în opinia mea. Sigur, la această concluzie nu am ajuns imediat (din prima n.r.). Anii 2014-2015 au fost niște iluzii, iar în 2022, pot să o spun sincer, am ajuns acolo (pe front n.t.)  dintr-o greșeală. Din greșeala mea, evident. Cum să vă spun, încălcându-mi puțin jurământul că nu voi mai ajunge în Ucraina. Dar, din păcate, s-a întâmplat așa că am ajuns acolo. (19:10) Deși în luna februarie eram deja convins, sigur nu până la capăt, când am aflat deja că ne duc în Ucraina, în Kiev, când am aflat despre regim de lucru în Kiev, am ajuns la concluzia că poate acest lucru este spre bine. Că vom înlătura acea juntă (denumire dată de Moscova administrației de la Kiev n.t.), iar în Ucraina va fi restabilită pacea și ordinea. Am avut așa o iluzie.” 

Mărturia lui Salikov cuprinde mai multe episode, de la înființarea grupării Wagner cu întreaga ei ierarhie de comandă, la operațiunile din Siria și începutul războiului din Ucraina, în 2014, până în iunie 2022, când a părăsit teatrul de operații.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE