Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interdicție în SUA pentru zeci de georgieni care au adoptat "legea agenților străini"

Statele Unite interzic intrarea pe teritoriul lor a câtorva zeci de responsabili georgieni acuzaţi că ar implicaţi în adoptarea legii "agenților străini" privind așa numita ”influenţă străină”.

Este vorba despre oficiali din Georgia care s-au implicat în dezinformare, au atacat manifestanţi paşnici ori au intimidat membri ai societăţii civile.

Interdicție în SUA pentru zeci de georgieni care au adoptat "legea agenților străini"

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, nu a dat numele celor vizați, din cauza legilor privind confidențialitatea vizelor, dar a spus că sunt "câteva zeci" de persoane, care au fost "citate pentru activitate antidemocratică".

Au primit interdicții și membri ai partidului de guvernământ Visul Georgian, ofițeri de aplicare a legii, parlamentari, membri ai familiilor lor și alți cetățeni. Măsura vine la trei zile după promulgarea legii.

Autorităţile georgiene au promulgat deja textul inspirat de o lege represivă rusă. Acest lucru a provocat proteste uriaşe în Tbilisi, timp de mai multe săptămâni, şi critici puternice din partea ţărilor occidentale.

Țările occidentale și opoziția din Georgia consideră noua lege drept un semn al apropierii de Rusia.

Conform noii legi, orice organizație neguvernamentală sau de presă care primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţare este obligată să se înregistreze drept organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine şi să se supună unui control administrativ sporit.

Specialiștii occidentali și mai ales cei din opoziția din Georgia spun că legea aceasta va reduce libertatea presei și va pune în pericol șansele țării de a adera la Uniunea Europeană.

"Aceste acțiuni riscă să deraieze viitorul european al Georgiei și să contravină Constituției Georgiei și dorințelor poporului său", a spus Matthew Miller, care a precizat că sancțiunile sunt primul pas și că vor veni mai multe penalități dacă Georgia nu își schimbă această direcție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE