Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Insula Hydra, inspirația artiștilor celebri, în anii '60

Leonard Cohen a mers în insula Hydra, din Grecia în anii 60. Aici a cunoscut-o pe Marianne, femeia iubită, căreia i-a dedicat multe dintre piesele sale.

Este vorba despre una dintre destinațiile preferate ale artiștilor, în urmă cu peste jumătate de secol. Despre poveștile născute pe această insulă faimoasă, s-a scris o carte: Un teatru pentru visători. Ar putea fi lectura perfectă pentru această vară. Despre volumul surprinzător, ne-a vorbit scriitoarea Ana Barton.

„Yes, I have ghosts”. Este una dintre piesele pe care David Gilmour le-a scris, inspirat fiind de o carte…seducătoare: ”Un teatru pentru visători”. Acțiunea romanului se petrece în anii 60, în vremuri când muzicieni, artiști, poeți își căutau inspirația în îndepărtata Grecie, într-o insulă…legendară.

Trădări, indiscreții, iubiri toxice, dar și prietenii de-o viață, pasiuni și obsesii. Toate se întâmplă într-un spațiu boem, sub soarele arzător al Greciei, în casa unui cuplu de scriitori australieni.

În această casă apare Leonard, australienii erau deja acolo, vine și naratoarea noastră, Erica. Vine cu fratele ei împreună cu niște fete și cu iubitul ei din Marea Britanie. Acolo erau și norvegieni, erau și francezi, erau scriitori, atiști plastici, muzicieni sau cum a fost Leonard Cohen și scriitor și poet și muzician.

Și în toată acea atmosferă,la un moment dat nu mai știi cine mai e pentru că ei ajung să trăiască într-o simbioză și într-o osmoză, firește că-și păstrează individualitățile, dar există o foarte mare influență și relațiile sunt extraordinar de fluide pe insulă. Ce mi se pare foarte frumos cum a scris Polly, se vede în fiecare dintre ei cu ce a venit de acasă, ce-au avut în bocceluță, cu ce-au venit, de unde au venit.

Reportajul integral despre cartea care repovestește istoriile boeme din insula Hydra, a anilor 60, îl puteți urmări duminică, de la ora 12:30, în cadrul emisiunii CULT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE