Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studiul Războiului: "Rușii nu au efective suficiente pentru a captura Harkov". Ucrainenii anunță că au respins atacul

Rușii nu au reușit încă să cucerească orașul Harkov, unul dintre cele mai mari din Ucraina, cu toate că, de câteva săptămâni, se dau lupte grele în acea zonă. Anunțul a fost făcut de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care a pecizat că există dovezi de câștiguri teritoriale rusești.

ISW: "Rușii nu au efective suficiente pentru a captura Harkov"

Practic, ceea ce fac rușii este să desfășoare "operații ofensive relativ limitate de-a lungul graniței ruso-ucrainene, din nordul regiunii Harkov. Ei au continuat să obțină câștiguri din punct de vedere tactic în zone probabil mai slab apărate".

Astfel, think-tank-ul cu sediul la Washington a analizat toți parametrii și datele disponibile și a ajuns la concluzia că tot ce se petrece în aceste momente "indică faptul că forțele ruse nu desfășoară o operație la scară largă pentru a învălui, încercui sau pune stăpânire pe orașul Harkov în acest moment."

Armata Moscovei a reluat mișcările ofensive la nord de Lyptsi (în nordul Harkovului), în dimineața de 11 mai și s-a concentrat pe Hlyboke (la nord de Lyptsi), acolo unde bloggerii de război ruși susțin că forțele ruse au avansat la periferia localității și ulterior "a cucerit și a curățat așezarea".

De altfel, în zona Hlyboke, conform dateleor NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) obținute pe 10 mai, reiese faptul că probabil au existat lupte grele lângă Hlyboke, iar ISW evaluează că forțele ruse au avansat până la periferia acelei localiți. Ulterior, imaginile geolocalizate pe 11 mai indică faptul că Rusia a capturat Morokhovets și Oliinykove (ambele la nord-est de Lypsti), iar bloggerii ruși au confirmat și ei.

Ce urmăresc rușii în regiunea Harkov

Însă aceste câștiguri sunt doar unele tactice, iar oficialii ucraineni au raportat că armata a respins, pe 11 mai, atacurile rusești la vest de Vovchansk, lângă Ohirtseve și Hatyshche, două așezări pe care Ministerul rus al Apărării a susținut că le-a cucerit.

"Inamicul e fixat în zona gri și nu se desfășoară mai mult", a spus Nazar Voloșin, purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene din acea regiune, potrivit sursei citate.

Chiar dacă au forțe armate semnificative în acea zonă, rușii nu au reușit să avanseze la est de localitatea Vovchansk, așa cum precizau bloggerii militari, iar Institutul pentru Studiul Războiului nu a observat dovezi concrete care să corespundă cu avansurile teritoriale rusești.

Însă ceea ce au remarcat analiștii de la ISW este că forțele ruse se vor confrunta probabil cu o rezistență mai intensă atunci când vor încerca să avanseze în apropierea localităților mai sudice și în cele de graniță, precum Lyptsi și Vovchansk. Cu toate acestea, apropierea de orașul Harkov sporește câștigurile tactice limitate ale Rusiei.

Per total, ucrainenii estimează că rușii au plasat în zonă în jur de 2.000 de militari de-a lungul liniei frontului din acea zonă și mai au cam tot atâția rezerviști în perimetrul respectiv. Dar ceea ce ar face ca rușii să avanseze semnificativ este faptul că ar urma să mai aducă acolo în jur de 3.700 de persoane săptămâna viitoare.

Institutul pentru Studiul Războiului susține că, de-a lungul întregii linii a frontului, Rusia dispune de 30.000-35.000 de militari, în regiunile de frontieră ruse Kursk, Briansk și Belgorod. Însă numărul lor s-ar putea mări între 50.000 și 75.000, după cum precizează Vadim Sikibițkîi, adjunctul șefului Serviciului Militar de Informații ucrainean. Astfel, el presupune că intenția armatei ruse este de a-i face pe ucraineni să aducă mai multe trupe în zona Harkov, care să fie apoi lovită de artileria rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE