Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză Ucraina că a bombardat un bloc din Belgorod. Kievul neagă și susține că armata se concentrază pe apărarea regiunii Harkov

Situația este extrem de tensionată pe frontul din Ucraina. Operațiunile de apărare în regiunea ucraineană Harkov din nordul țării sunt în plină desfășurare. În timp ce președintele Volodimir Zelenski spune că în zonă au fost trimiși soldați, Moscova afirmă că a cucerit alte 6 sate ucrainene, dintre care cinci în Harkov.  Mai mult, Rusia a anunțat că ucrainenii au atacat cu rachete regiunea ocupată Donețk. 

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că prioritatea armatei ucrainene este apărarea liniilor de front, mai ales în zonele în care ofensiva rușilor este întărită.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”În acest moment, obiectivul nostru principal este apărarea liniilor de front, în special în zonele în care există cele mai mari șanse ca acțiunile ofensive ale Rusiei să se desfășoare. Operațiunile noastre defensive continuă în regiunea Harkov. Sunt recunoscător fiecărei unități care apără cu curaj pozițiile, respinge atacurile și elimină invadatorii. Contracararea planurilor ofensive ale Rusiei este principala noastră misiune în acest moment.” 

Între timp, în regiunea ocupată Donețk, trei oameni au murit și alți opt au fost răniți după atacul Ucrainei asupra unui restaurant, anunță rușii. Zelenski a spus că situația din Donețk rămâne extrem de dificilă.

”În timpul inspecției au fost descoperite fragmente de rachetă. După o primă analiză, este vorba despre rachete HIMARS. Fragmentele vor fi colectate și trimise pentru o analiză de specialitate pentru a stabili tipul și marca exactă a rachetei”, spune un soldat rus.  

 După ce rușii au lansat, în urmă cu câteva zile, o nouă ofensivă în regiunea Harkov, autoritățile ucrainene au evacuat orașul Vovceansk. În urma bombardamentelor rușilor, localitatea, aflată la zece kilometri de granița cu Rusia, este acum distrusă. 

Tatiana a părăsit localitatea după ce și-a văzut casa mistuită de flăcări. A încercat să-și găsească soțul, prins sub dărâmături, însă nu a reușit. 

”Bombele vin în continuu. Rachetele sau bombele lovesc cinci sau șase case deodată, însă eu am rămas nevătămată. Casa mea a luat foc, soțul meu a fost prins sub dărâmături. Eu am țipat, dar el nu a răspuns. Acum m-au evacuat pe mine, iar fiica mea este în Harkov”, spune aceasta. 

Experții spun că armata rusă încearcă să deschidă un nou front și să înainteze spre capitala regiunii Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE