Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Instagram, amendă de peste 400 de milioane de euro pentru că a pus în pericol siguranța copiilor

Comisia irlandeză pentru protecția datelor a amendat platforma de socializare Instagram, deținută de Meta, cu 405 milioane de euro pentru încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor, potrivit Politico.

Mai exact, platforma a fost sancționată pentru că nu a respectat prevederile privind viața privată a copiilor, inclusiv prin publicarea adreselor de e-mail și a numerelor de telefon ale minorilor.

Amenda, care este a doua cea mai mare amendă din cadrul GDPR, după sancțiunea de 746 de milioane de euro aplicată Amazon, este a treia pentru o companie deținută de Meta, aplicată de autoritatea de reglementare irlandeză.

Într-o declarație transmisă prin e-mail, Comisia irlandeză pentru protecția datelor a confirmat sancțiunea, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Sancțiunea, în prezent cea mai mare pentru o companie deținută de Meta - după o amendă de 225 de milioane de euro pentru WhatsApp și o amendă de 17 milioane de euro pentru Facebook - vizează încălcarea de către Instagram a vieții private a copiilor, inclusiv publicarea adreselor de e-mail și a numerelor de telefon ale copiilor.

Reacția Meta la amenda de peste 400 milioane de euro

Comisia irlandeză pentru protecția datelor are în curs de desfășurare cel puțin alte șase investigații privind companiile deținute de Meta.

"Această anchetă s-a axat pe setări vechi pe care le-am actualizat în urmă cu peste un an și, de atunci, am lansat multe caracteristici noi pentru a ajuta la menținerea siguranței adolescenților și a confidențialității informațiilor lor", a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

"Oricine are sub 18 ani are automat contul său setat pe privat atunci când se înscrie pe Instagram, astfel încât doar persoanele pe care le cunoaște pot vedea ce postează, iar adulții nu pot trimite mesaje adolescenților care nu îi urmăresc. Am colaborat cu DPC (Comisia pentru protecția datelor) pe tot parcursul anchetei lor și analizăm cu atenție decizia lor finală," au mai precizat reprezentanții Meta.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE