Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INS: România, cele mai mici prețuri la mâncare din UE. Procentul cu 42% mai mic decât media blocului comunitar

România a înregistrat în anul 2022 cel mai scăzut nivel al preţurilor, la bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei, în statele membre UE.

Procentul este cu 42% mai mic decât media UE, potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Statistic.

România este urmată de Bulgaria (41% sub media UE) şi Polonia (38% sub media UE).

În capătul celălalt al listie, cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației se poziționează Irlanda cu 46% peste media UE, apoi danemarca cu 45% peste media UE, Luxemburg cu 37% peste media UE și Finlanda cu 27& peste media UE.

Indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii.

În anul 2022, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 146 euro în Irlanda şi 58 euro în România”, explică documentul publicat de INS.

În grupa ”Alimente și băuturi nealcoolice”, România este cel mai ieftin stat membru cu 72%, apoi vine Polonia cu 73%. Danemarca și Luxemburg au cel mai ridicat nivel clasându-se pentru această grupă de produse cu 121%.

Țara cu cel mai ridicat nivel al prețurilor

Pe de altă parte, cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a înregistrat în Irlanda (46% peste media UE), urmată de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) şi Finlanda (27% peste media UE).

"Indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii.

În anul 2022, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 146 euro în Irlanda şi 58 euro în România", explică documentul publicat de INS.

Statistica citează, în context, un comunicat Eurostat potrivit căruia România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa "Alimente şi băuturi nealcoolice" (72%), urmată de Polonia (73%) iar la polul opus se află Danemarca şi Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (121%).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE