Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înoată în Sena. Autoritățile din Paris vor să transforme apele fluviului într-o piscină uriașă

Autoritățile de la Paris alocă 1,4 miliarde euro pentru un amplu proiect de curățare a apelor Senei, în așa fel încât fluviul să devină un loc public de înot. În 2024, capitala Franței va găzdui Jocurile Olimpice de vară, iar unele dintre probele de natație se vor desfășura chiar în apele Senei, relatează Euronews.com.

Unul dintre obiectivele proiectului de amploare este de a curăța apele fluviului, în așa fel încât să nu reprezinte un pericol pentru sănătatea înotătorilor.

Competiții de înot s-au desfășurat în Sena cu ocazia Jocurilor Olimpice din anul 1900, însă scăldarea în râul ce traversează Parisul a fost interzisă în anul 1923 din cauza poluării apelor și a traficului vaselor.

În prezent, autoritățile pariziene vor să transforme râul în așa fel încât să fie un loc sigur de înot atât pentru Jocurile Olimpice, cât și pentru public, începând din anul 2025.

Cât de sigur e să înoți în Sena

Chiar dacă malurile Senei ar putea fi un loc ideal pentru plimbări romantice, apele acestui râu au devenit atât de poluate, chiar și pentru peștii care luptă pentru supraviețuire.

Pe lângă faptul că a devenit un loc în care sunt aruncate biciclete stricate și gunoaie, râul Parisului este poluat și de apele reziduale netratate. În prezent, principala întrebuințare a căii navigabile este de a transporta bunuri și persoane cu ambarcațiuni.

Cu toate acestea, acest lucru urmează să se schimbe. Peste câțiva ani, turiștii care vor vizita orașul ar urma să aibă posibilitatea să înoate în apele fluviului.

1,4 miliarde de euro pentru igienizarea Senei

Autoritățile de la Paris derulează un amplu proiect de curățare, în valoare de 1,4 miliarde de euro, pentru a transforma apele murdare ale Senei într-un loc de înot. Inițiativa a fost tergiversată de zeci de ani, însă lucrările au fost accelerate în contextul Jocurilor Olimpice.

Râul trebuie să fie gata pentru triatlonul olimpic și pentru cursele în ape deschise până în luna iulie a anului viitor, urmate de Jocurile Paralimpice.

Sena va fi, de asemenea, elementul central al ceremoniei de deschidere. Din acest motiv, proiectul de curățare implică măsuri drastice împotriva proprietarilor de locuințe și de bărci care deversează apele reziduale în râu, precum și îmbunătățirea stațiilor de epurare a apelor uzate.

De asemenea, se construiesc bazine uriașe de stocare pentru a preveni revărsarea apelor uzate pline de bacterii în râu atunci când plouă.

După Jocurile Olimpice, râul urmează să fie deschis publicului în vara anului 2025. Primăria studiază amplasarea a cinci locuri de înot de-a lungul Senei, atât în Paris, cât și în zona metropolitană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE