Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pregătiri pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Autoritățile franceze iau măsuri pentru curățarea fluviului Sena

Două probe de înot vor avea loc pe Sena, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024. Autoritățile franceze iau măsuri serioase pentru curățarea fluviului. Într-un scenariu fericit, primăria din Paris speră să ridice interdicția de înot și pentru doritori până în anul 2025.

Înotătorii olimpici vor parcurge distanța dintre podul Alexandru al III-lea și Turnul Eiffel. Pentru a face acest lucru posibil, autoritățile trebuie să curețe fluviul. Înotul este interzis în Sena din 1923.

Cât costă curățarea fluviului

Autoritățile publice au decis să lanseze un plan de 1,4 miliarde de euro pentru a curăța apele.

Prioritară este rezolvarea problemelor privind apele pluviale. Furtunile provoacă revărsarea apei din canalizări în râu. Mai multe proiecte sunt în desfășurare, cum este și construcția unui bazin imens subteran cu o capacitate de retenție de 50.000 de metri cubi.

"Scopul bazinului este de a-l umple cu ajutorul unui interceptor care va reține apele pluviale înainte de a fi revărsate în Sena. Iar după ploaie, acesta va fi golit de un sistem de pompare spre stația de epurare. Astfel, se vor evita volume de apă poluată în Sena și, deoarece această apă este poluată cu o încărcătură bacteriologică, vom putea îndeplini criteriile sanitare – nu de mediu, ci sanitare – pentru scăldat", spune Samuel Colin-Canivez, șef de lucrări la sistemul de canalizare din Paris.

Conform unei directive europene privind calitatea apei, Sena conține prea multe bacterii pentru a se putea înota în siguranță în apele fluviului.

"Cred că este destul de bine, având în vedere numărul de locuitori din bazinul Senei și debitul scăzut. Deci, evident, mai sunt lucruri de făcut, vorbim de bacteriile fecale, există și unele produse chimice. Dar au fost decenii în care nu ne-a păsat cu adevărat de calitatea Senei. Abia în anii 1970 eforturile au fost mult mai mari și astăzi am ajuns aproape la această situație, care permite scăldatul în Sena", spune Jean-Marie Mouchel, hidrolog.

De asemenea, sunt în desfășurare și discuții cu privire la o viitoare împărțire a râului între ambarcațiuni și înotători. Și douăzeci de plaje sunt în proiect în întreaga regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE