Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inițiativă americană: creatorii de inteligență artificială vor trebui să respecte aceleași reguli aplicate clienților băncilor

Administrația Biden va cere în curând companiilor creatoare de programe de inteligență artificială să respecte aceleași reguli federale care sunt aplicate băncilor și altor companii de servicii financiare, informează site-ul american GZERO Media, site specializat în analize politice și afaceri globale.

Producătorii de Inteligență Artificială se vor supune regulii KYC (Know Your Client)

Astfel, producătorii de programe de inteligență artificială vor fi obligați să se supună acelorași reguli pe care trebuie să le respecte clienții care deschid conturi la băncile americane. Regula denumită KYC (Know Your Client - Cunoaște-ți Clientul) este impune un proces obligatoriu de identificare și verificare a identității clientului la deschiderea unui cont, identitate care este verificat periodic.

Regula KYC ajută autoritățile de reglementare financiară să se asigure că băncile din Statele Unite nu sunt folosite pentru spălarea banilor, finanțarea terorismului sau pentru a permite persoanelor sau organizațiilor sancționate.

Administrația americană dorește să forțeze companiile producătoare de programe de intelgență artificială să-și cunoască clienții și să dețină informații precise despre identitatea lor, exact la fel cum băncile dețin protocoale detaliate de identificare a clienților.

Măsuri juridice împotriva infractoriilorcibernetici ruși și a spionilor chinezi

Astfel, Biroul Industriei și Securității al Departamentului american al Comerțului va solicita companiilor de servicii cloud din Statele Unite să înceapă să colecteze informații despre creatorii de programe de inteligență artificială așa cum ar face o bancă.

Scopul unei astfel de măsuri de este să prevină ca entitățile străine,  care urmăresc să dăuneze infrastructurii critice sau securității naționale din Statele Unite,  să antreneze modele periculoase de inteligență artificială.

Măsura vizează, de asemenea, să împiedice adversarii străini, și anume China, să folosească inteligența artificială pentru a-și consolida capacitățile militare. „Se pare că infractorii cibernetici ruși și spionii chinezi, cum ar fi, folosesc serviciile cloud americane pentru activitățile lor cibernetice”, a declarat James Andrew Lewis, vicepreședinte senior și director al programului de tehnologii strategice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Specialiștii consideră foarte dificilă reglementarea industriei de software și a serviciilor de cloud

În timp ce autoritățile americane au luat măsuri excepționale pentru a reglementa exportul de cipuri de computer necesare pentru a alimenta și a rula software pentru inteligența artificială.

Potrivit GZERO Media, o astfel de măsură cerută de administrația americană este una cu totul neobișnuită pentru că, în Statele Unite, dacă sectorul financiar este puternic reglementat, sectorul tehnologic nu a mai fost supus unor astfel de reglementări.

Specialiștii americani în noile tehnologii sunt de părare că este mai dificil să reglementezi industria de software și serviciile cloud, deoarece acestea sunt accesibile la nivel global prin internet.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE