Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum influențează infrastructura energetică învechită a României creșterea prețurilor la curent și gaz

Potrivit Eurostat, în trimestrul trei al anului 2022, țările UE au eliberat în atmosferă 854 de milioane de tone de dioxid de carbon, România fiind responsabilă pentru 3,5% din această cantitate.

De la începutul invaziei ruse în Ucrainei, în februarie anul trecut, utilizarea cărbunelui în producția de energie electrică în Uniunea Europeană a crescut cu 1,5%, potrivit think tank-ului energetic Ember.

În același timp, conform Eurostat, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră a crescut în 16 state UE în timpul celui de-al treilea trimestru al anului 2022.

România se situează la mijlocul grupului de țări din UE care produc cele mai multe emisii de carbon, în timp ce Polonia produce cele mai multe emisii de carbon, transmite euronews.

În Polonia, cea mai mare parte a energiei electrice este obținută prin utilizarea cărbunelui.

Cele mai puțin poluante țări sunt Franța - unde cea mai mare parte a electricității este produsă folosind energia nucleară - apoi Luxemburg și Suedia. 

„Combustibilii fosili sunt încă foarte răspândiți în ceea ce privește producerea de energie, din două motive. În primul rând, pentru că energia regenerabilă este foarte discontinuă în acest moment. Nu poate furniza cantitatea de energie de care avem nevoie pentru a ne alimenta toate casele, pentru a ne încălzi casele”, a explicat Rick de Oliveira, expert în tranzacționarea energiei la Telf AG .

„Și în al doilea rând, din cauza lipsei de stocuri de energie, prețul gazului a crescut vertiginos”, a spus Rick de Oliveira pentru Euronews.

Care este situația în România

În România, o treime din energia electrică a țării în fiecare an este produsă în vechile centrale pe cărbune sau pe gaze naturale, iar din acest motiv creșterea prețurilor la gaz a fost resimțită și de către clienții de energie electrică.

„Ne bazăm din ce în ce mai mult pe centralele care îmbătrânesc, atât timp cât nu facem noi investiții”, a explicat expertul în energie Otilia Nuțu.

„Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, iar noi am pierdut ani. Asta e problema, pentru că nu am investit în ultimii 6 ani”, a adăugat ea.

Până în 2016 au existat diverse scheme de sprijin pentru investiții, iar statele europene au cheltuit în total 1.000 de miliarde de euro pentru a ajuta populația să facă față la creșterea facturilor la energie.

Expertul în tranzacționarea energiei, Rick de Oliveira, este de părere că guvernele ar trebui să investească mai mult în tehnologia autohtonă a energiei regenerabile, cum ar fi energia solară, și bateriile, pentru a stoca acea energie solară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE