Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume, la jumătatea anului 2023. Peste o treime din populația lumii este concentrată în aceste două state

India ar urma să devină ţara cu cea mai mare populaţie din lume, după ce va depăși în premieră China în ceea ce privește numărul de locuitori. Estimări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că în doar câteva luni, adică la mijlocul acestui an, India va deveni cea mai populată țară a lumii.

Estimările ONU arată că populația Indiei va ajunge la 1 miliard 428 de milioane de persoane, cu peste 3 milioane mai mult decât numărul de locuitori al Chinei.

Prin urmare, cele două țări vor reprezenta mai mult de o treime din populația globului.

Țări marcate de scăderea populației

Totuși, raportul ONU constată că, în ultima perioadă, creșterea demografică a încetinit în aceste două țări. Anul trecut, de exemplu, populația Chinei s-a redus pentru prima dată în ultimele șase decenii, tendință care se va menține și în continuare.

În India populația continua să crească, dar ritmul este mult mai redus comparativ cu anii precedenți și constituie 1,2%, anual. Jumătate din populaţia Indiei are mai puţin de 30 de ani, transmite Agerpres.

Ţara asiatică se confruntă totodată cu enorme dificultăţi pentru a produce electricitate, hrană şi locuinţe în cantităţi suficiente pentru locuitorii săi deveniţi tot mai numeroşi. Marile oraşe indiene se luptă să facă faţă acestei situaţii.

Japonia cunoaşte şi ea un declin cauzat de îmbătrânirea populaţiei, înregistrând o scădere de peste 3 milioane de locuitori între 2011 şi 2021.

Opt ţări cu peste 10 milioane de locuitori, majoritatea din Europa, inclusiv Grecia, Italia, Polonia, Portugalia şi România, s-au confruntat cu o scădere a populaţiei în ultimul deceniu.

În prezent, populația planetei este de peste 8 miliarde. Aceasta nu ar trebui să scadă decât începând din jurul anului 2090, după ce va atinge pragul de 10,4 miliarde de locuitori, potrivit datelor ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE