Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indemnizație de hrană pentru transportatori. Șoferii ar putea primi 40 de euro pe zi pentru că nu suntem în Schengen

Aderarea României la Spațiul Schengen terestru rămâne sub semnul întrebării, motiv pentru care statul ar fi gata să acorde o compensație pentru toți transportatorii, care așteaptă zile întregi în vămi.

Este vorba de o indemnizație de hrană, în valoare de 40 de euro pe zi. Majoritatea statelor din Uniunea Europeană oferă deja acest beneficiu.

Proiectul a fost inițiat de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare. Aceștia propun o facilitate fiscală pentru firmele de transport.

”Această industrie practic menține 22% din exportul de servicii al României. În al doilea rând, este o chestiune de dreptate. Această indemnizație de transport este obligatorie în Uniunea Europeană.”, a declarat Alexandru Nazare, senator PNL.

Ce spune Opoziția

Partidele din opoziție sunt de părere că proiectul este unul bun, dar care arată, în paralel, eșecul privind negocierile pentru aderarea completă la Spațiul Schengen. Din luna martie, România aderă parțial la spațiul de liberă circulație, cu frontierele aeriene și maritime.

”Noi, de principiu, vom susține asemenea inițiative, vom vedea punctul de vedere al inițiatorilor și al Ministerului de Finanțe.”, a spus Narcis Mircescu, senator USR

Transportatorii spun că pierd în continuare zile întregi la vamă, iar suma de 40 de euro i-ar ajuta mult. Patronii firmelor se plâng de faptul că mulți șoferi preferă un job în străinătate, unde există mai multe beneficii în acest domeniu.

”Pe vama de vest, se stau zece ore, așa, mediu. Pe Vama Giurgiu, două zile-trei zile. Pe vama de est, săptămână. Șoferul consumă timpul de conducere, pentru că ăla nu-i timp de rapaus, și când trece vama trebuie să stea nouă ore pe dreapta. Noi avem un deficit de conducători auto, de zeci de mii de șoferi. De ce? Pentru că se duc la firme din străinătate.”, a anunțat Beniamin Lucescu, director firmă de transport.

În Germania se acordă deja o indemnizație de hrană de aproape 290 de euro pe zi pentru șoferii care parcurg mai mult de 4h consecutive într-un interval de 24.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat în plenul Senatului, iar mai apoi să primescă și un vot în Camera Deputaților. Doar după aceea poate fi trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE