Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incident la Festivalul George Enescu. Un concert simfonic a fost deranjat de mesaje RO-ALERT

Mesajele Ro-Alert care anunțau dispariția a doi minori au răsunat destul de zgomotos la un concert susținut de Orchestra din Zürich, în cadrul Festivalului „George Enescu”. Concertul a fost dirijat de Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, iar solist a fost violoncelistul Andrei Ioniță.

Concertul de luni seara de la Sala Palatului a fost momentul în care s-au auzit de mai multe ori, inclusiv după pauză, alertele Ro-Alert.

Revolta împotriva celor care nu și-au închis telefoanele în timpul concertului s-a mutat apoi în online, unde au fost dezbătute mai ales regulile de conduită pe care trebuie să le respecte publicul la un concert de muzică clasică.

În ciuda întâmplării, orchestra a continuat să susțină concertul.

Reacția Radio România Muzical

Radio România Muzical a făcut apel la cei care participă la festivalul George Enescu să-și închidă telefoanele, după ce concertul de luni seară a fost deranjat de mesajele RO-Alert.

Specialist în mediul digital: ”Situația face parte din inevitabilul unui eveniment”

”Se numește Amber Alerts și este disponibilă această funcție în orice țară civilizată din lumea asta. La latitudinea utilizatorilor, această opțiune de Amber Alerts sau mesaje de urgență, care sunt transmise de autorități pot fi dezactivate sau nu. Însă, în condițiile în care avem o lume care fierbe, în momentul acesta, în jurul nostru, în care anxietățile sunt foarte mari, eu ca organizator de evenimente, la rândul meu, printre alte lucruri pe care le fac, mi-ar fi destul de greu să cer audienței să treacă telefonul pe modul avion sau să renunțe la el pentru 2 ore. Practic, renunță la tot ce înseamnă contact cu exteriorul.

Nu știu care poate fi, în acest context, calea de mijloc, nu știu dacă nu ar fi utopic să cer audienței să creadă că organizatorii, în cazul în care se întâmplă ceva, vor lua toate măsurile pentru ei.

Se poate dezactiva funcția de pe toate modelele de telefoane. Cred că e inevitabilă, totuși, o situație de acest gen. De aceasta și există alertarea publică, în cazul în care e nevoie să se transmită mesajele, să fie receptate de audiență. Situația face parte din inevitabilul unui eveniment. Dacă ai fost vreodată pe scenă sau în direct la TV sau radio, ar trebui să te scoți tu singur din ele.

Părerile sunt împărțite: renunț la telefon sau nu pot face acest lucru, pentru că anxietatea mea crește foarte mult, nu mai am legătură cu soțul/cu copiii/acasă, nu știu ce se întâmplă în jurul meu. Să nu facem abstracție că telefoanele sunt parte integrată din viața noastră”, spune Marian Hurducaș - specialist în mediul digital, în direct la Euronews România.

A 26-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu” are loc la București până pe 24 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE