Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiu la o clădire a FSB, aflată la granița cu Ucraina. Reacția Kievului

O clădire care aparținea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, a explodat joi în orașul Rostov pe Don, provocând moartea a cel puțin o persoană și rănirea a cel puțin două, potrivit presei ruse și oficialilor locali, citați de The Washington Post.

Rostov-pe-Don se află la aproximativ 75 de mile de granița cu Ucraina. Guvernatorul regiunii, Vasili Golubev, a declarat că incendiul s-a extins pe 800 de metri pătrați, provocând prăbușirea a doi pereți. Locuitorii din clădirile din jur au fost evacuați și cel puțin o persoană a fost spitalizată cu răni grave.

FSB este principalul serviciu de securitate internă al Rusiei, responsabil cu securitatea frontierelor, supravegherea și combaterea terorismului.

În ultimele săptămâni, pe fondul unui număr tot mai mare de atacuri transfrontaliere dinspre Ucraina, inclusiv atacuri cu drone, președintele Vladimir Putin a ordonat oficialilor să întărească securitatea în regiunile de frontieră ale Rusiei, inclusiv în Kursk, Briansk, Belgorod și Rostov.

Citând oficiali locali din domeniul situațiilor de urgență, TASS, serviciul de știri controlat de stat, a relatat că, în urma incendiului, o persoană a murit și cel puțin alte două au fost rănite.

FSB vine cu o altă explicație

Cu toate acestea, FSB a emis ulterior o declarație în care dădea o cauză ușor diferită a incendiului. „Combustibilul și lubrifianții au luat foc într-un atelier de întreținere al garajului personalului departamentului de frontieră al FSB din Rusia, în regiunea Rostov, la ora 12:20, provocând o explozie și prăbușirea parțială a clădirii”, a declarat serviciul de securitate, potrivit serviciului de știri Interfax.

În regiunile de frontieră ale Rusiei, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la sabotajele comise de grupuri care se opun invaziei Rusiei în Ucraina.

„Este necesar să menținem granița ruso-ucraineană sub un control special”, a declarat Putin la o reuniune a consiliului FSB la sfârșitul lunii februarie.

Reacția Ucrainei

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că incendiul demonstrează că există noi tulburări interne în Rusia. „Orice clădire FSB care arde sau explodează în Rusia, în special în regiunea Rostov, indică în mod clar că aceasta este o manifestare a panicii, a slăbirii controlului puterii și a tranziției Rusiei către un conflict intern major”, a scris Podoliak pe Twitter.

„Ucraina nu intervine”, a adăugat el, „dar privește cu plăcere”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE