Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În fiecare zi, trei românce mor de cancer ovarian. Depistat în stadii incipiente, poate fi vindecat în 90% din cazuri

În fiecare zi, trei românce mor din cauza cancerului ovarian. Aproape 53% dintre femeile care primesc acest diagnostic pierd lupta, avertizează specialiștii. Între țările europene, Polonia și Lituania au mortalitate mai mare. Prezența la medic și controalele medicale de rutină sunt esențiale. Șansele de supraviețuire cresc cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme.

Antoanela are 57 ani și a studiat medicina. În ianuarie 2014, a fost diagosticată cu cancer ovarian.

Antoanela Pop, supraviețuitoare a cancerului ovarian: ”Am simțit acele simptome nespecifice despre care se vorbește. Disconfort abdominal, oboseală, dar aveam foarte multă treaba la serviciu și proiecte la care nu puteam renunța. Momentul diagnosticului cred că este un moment foarte greu pentru toată lumea. Este un moment critic în care nu știi ce se întâmplă cu tine, pur și simplu ai un diagnostic și nu știi ce trebuie să faci mai departe, dar mi se pare extraordinar de important ca în momentul acela să discuți cu medicul și să urmezi tratamentul strict.”

Care sunt simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian este o boală tăcută și poate fi confundată cu o afecțiune din sfera digestivă sau abdominală. Simptomele frecvent întâlnite în cazul cancerului ovarian sunt: durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, tulburări digestive, creștere în volum a abdomenului, nevoie frecventă de a urina, edeme la nivelul picioarelor, senzație de sațietate instalată rapid și oboseală extremă.

Dr. Dragoș Median, medic primar oncologie medicală: ”Te poate duce cu gândul mai degrabă spre probleme digestive sau probleme urinare, mai degrabă decât spre probleme ginecologice. Și asta o face în general, să fie diagnosticată în stadii avansate. Nu există o variantă de prevenție. Într-adevăr, există posibilitatea de a face consulturi ginecologice o dată pe an sau o dată la șase luni.”

Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în peste 90% dintre cazuri. La ora actuală, este diagnosticat de regulă în stadii avansate, când boala deja s-a răspândit la țesuturile din jur. Iar sistemul românesc de sănătate încă nu a reușit să rezolve o mare problemă: plimbarea bolnavilor între spitale.

Dr. Dragoș Median, medic primar oncologie medicală: În primul rând, doctorii trebuie să lucreze într-o echipă. Oamenii există, echipele există, dar de cele mai multe ori se întâmplă ca ele să funcționeze în diverse locuri. Chirurg e într-un spital, oncolog e în alt spital, anatomopatologu e în același spital. Dar sigur, dacă ai nevoie de teste suplimentare, găsești în al treilea laborator sau în al doilea laborator.

Tratamentul cancerului ovarian poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, intervenții chirurgicale, terapii țintite sau o combinație între acestea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE