Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

În Estonia se va putea vota cu o aplicație pe telefon la alegerile din 2024

Publicat de: Euronews

Alegătorii din Estonia vor putea vota de anul viitor cu ajutorul unei aplicaţii pe telefoanele mobile, informează, vineri, dpa, citată de Agerpres.

Ministru: Votul cu telefonul mobil, la fel de sigur ca şi votul electronic sau cel tradiţional

Guvernul de la Tallinn a adoptat un proiect de lege în acest sens, care urmează să fie dezbătut în Parlament.

Ministrul economiei şi tehnologiei informaţiei, Tiit Riisalo, şi-a exprimat speranţa că noua modalitate de votare va fi disponibilă pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. El a afirmat că sunt în curs de realizare aplicaţii speciale pentru sistemele de operare uzuale care urmează să fie stabilite de Comisia Electorală.

„Astfel, se va asigura neutralitatea tehnologică. Asta înseamnă că vor fi utilizate doar tehnologiile larg disponibile şi totodată sigure”, a declarat oficialul.

El a susţinut că votul cu telefonul mobil va fi la fel de sigur ca şi votul electronic sau cel tradiţional cu buletine tipărite.

În 2005, Estonia a fost prima ţară europeană care a introdus votarea online, sistem care a rămas în uz de atunci. La alegerile parlamentare din martie, mai mult de jumătate din voturi au fost exprimate digital.

Pe plan internaţional, procedura este controversată în multe ţări din cauza incertitudinilor privind fiabilitatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE