Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impozitul minim de 15% pentru multinaționale, adoptat de Uniunea Europeană. De când va fi aplicată măsura

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat joi transpunerea în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile companiilor multinaționale. Măsura va putea fi pusă în aplicare, în condițiile în care Ungaria și Polonia au fost convinse să-și ridice veto-ul.

Intrarea în vigoare la nivel european este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Este nevoie de unanimitatea celor 27 de țări europene pentru a valida proiectul de directivă elaborat de Comisie. Astfel, va fi pus în aplicare un acord istoric pentru mai multă justiție fiscală, care a fost aprobat de aproape 140 de state sub egida OCDE în anul 2021, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

De la începutul anului, atât Polonia, cât și Ungaria au blocat acest dosar pentru a obține validarea de către UE a planurilor lor de redresare (PNRR) ce prevăd subvenții de miliarde de euro.

După ce s-au asigurat că vor primi undă verde asupra planurilor de redresare, oficialii polonezi și cei ungari și-au ridicat, în cele din urmă, veto-ul în urma unui compromis privind mai multe dosare. Printre acestea se numără și deblocarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023, notează sursa citată.

„A fost un drum lung, cu obstacole la fiecare pas. Astăzi, unitatea a prevalat şi toate statele membre şi toţi cetăţenii UE vor beneficia de asta”, a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Ce este impozitul minim pentru companiile multinaționale sau impozitul minim global

impozitul minim global este doar o parte - pilonul doi - a acordului OCDE.

Primul pilon prevede impozitarea companiilor unde obțin profituri în așa fel încât să fie combătute practicile de evaziune fiscală. Măsura vizează în special giganții din domeniul digital și necesită un acord internaţional ce nu este încă finalizat.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, unul dintre susținătorii acestei măsuri, a salutat „un progres major pentru toţi cei care susţin dreptatea fiscală la fel ca noi”.

„Punem în aplicare unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele în Europa: impozitarea minimală a companiilor la nivel global", a menționat şi cancelarul german Olaf Scholz, potrivit sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE