Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciucă: Respectăm decizia fiecărui cetăţean, fără să încurajăm o poziţionare faţă de companiile austriece. La nivelul companiilor de stat nu există nicio decizie în acest sens

Premierul Nicolae Ciucă a negat ipoteza unei decizii în ceea ce priveşte mutarea conturilor companiilor de stat de la băncile austriece.

„Nu există o decizie la nivelul companiilor de stat în acest sens”, a spus Ciucă, într-o conferinţă de presă la Ambasada României la Paris.

„Ceea ce se întâmplă, referitor la modul în care ne poziționăm față de autoritățile austriece, o facem pe cale diplomatică și pe relația oficială fără alte aspecte care să lase loc de interpretare. Decizia pe care o ia fiecare este o decizie pe care o respectăm, fără să avem o atitudine de a încuraja poziționarea față de o companie care aparține statului austriac”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul Ciucă a mai precizat că România merită şi trebuie să intre în spaţiul Schengen şi că autorităţile vor face demersuri pentru a atinge acest obiectiv în 2023, aşa cum a precizat şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Este o situație dificilă pentru noi, pe care am recepționat-o fără să ne fi așteptat. În continuare, considerăm că decizia de a nu fi fost acceptați în Schengen a fost o decizie nedreaptă. Am anunţat încă din prima seară că decizia de a vota împotriva aderării la spaţiul Schengen ne determină să ne mobilizăm mai bine, astfel încât să putem să îndeplinim acest obiectiv naţional. Este un demers pe care îl vom continua. România merită şi trebuie să intre în spaţiul Schengen. Vom continua să discutăm cu toţi partenerii noştri din UE, lucru care, de altfel, s-a şi realizat. Am văzut cu toţii susţinerea pe care ţara noastră a avut-o în Parlamentul European”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a mai precizat că datele puse la dispoziţie de instituţii europene precum FRONTEX, Europol sau EURODAC nu confirmă cifrele anunţate de ministerul de interne austriac privind migraţia.

„Noi am mers la întâlnirile tehnice care s-au desfăşurat între instituţiile responsabile de migraţie din ţara noastră, cu datele pe care le-am obţinut noi şi desigur, cred că cele mai concludente au fost datele puse la dispoziţie de către instituţiile europene. Vorbim aici de FRONTEX, de Europol, de EURODAC şi niciuna dintre aceste date nu confirmă cifrele pe care le-au precizat oficialii de la Ministerul de Interne austriac. Ca atare, în acest moment putem să discutăm doar despre aceste date, date confirmate, date certificate şi modul în care s-au prezentat şi faptul că cifrele acestea sunt peste cele care au fost prezentate de către noi şi de către instituţiile europene este o chestiune de asumare la nivelul Ministerului de Interne austriac”, a subliniat Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE