Impact ecologic pe termen lung la Praid. Experții spun că devierea cursului râului Corund ar putea dura chiar ani de zile

La Praid va începe procesul de deviere a râului Corund, însă totul ar putea să dureze ani de zile, a anunțat Ministrul Mediului. Se menține nivelul mare de sare din apă, un lucru care influențează direct nu doar oamenii, dar și animalele din zonă.

Experții au instalat zece puțuri prin care monitorizează calitatea apei și mișcarea rocilor.

Impact ecologic pe termen lung la Praid

Râul Corund s-a transformat dintr-o apă dulce, într-o apă sărată, în urma dezastrului de la Praid, susțin experții. Impactul asupra mediului se va face simțit multă vreme de acum înainte, a declarat Ministrul Mediului.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: „Începem procedura, împreună cu Ministerul Economiei, pentru desemnarea proiectanților în ceea ce privește devierea cursului de apă, o lucrare extrem de complexă, o lucrare foarte costisitoare. Discutăm despre luni de zile pentru proiectare și probabil ani de zile pentru execuția acestor lucrări. În ceea ce privește mediul, bineînțeles că cea mai importantă chestiune este legată de nivelul mare de cloruri."

Experții spun că animalele și plantele din zona Praid sunt obișnuite oricum cu o salinitate mai crescută, tocmai datorită solului salin. Ultimele măsurători indică o concentrație de 500 de miligrame de cloruri per litru de apă, o cantitate de zece ori mai mare decât normalul. Însă adevăratele probleme încep atunci când salinitatea depășește unul sau două grame de sare pe litru. Vegetația și animalele pur si simplu nu supraviețuiesc, spun experții.

Attila Nagy, ihtiolog: „În momentul de față s-a ajuns deja la mai mult decât această valoare în pârâul Corund. Cel mai probabil, acolo deja majoritatea speciilor de pești au murit. Însă pe Târnava Mică această valoare încă este una, să spunem, acceptabilă. Dacă persistă această problemă pe termen lung, atunci deja vor fi afectate și pânza freatică și anumite plante care trăiesc în zonă. Cel mai probabil, și culturile agricole."

Prăbușirea lentă a tavanului de la salină este un scenariu optimist, pentru că, astfel, apa sărată nu s-ar scurge direct în râurile din zonă. Chimiștii spun că apa din salină erodează în continuare și că nu există nicio posibilitate de a extrage clorura de sodiu din apă.

Andrea Zsigmond, chimistă: „Nu se oxidează, nu formează săruri care să se depună pe sol sau în alte părți. Deci nu poate fi scoasă în niciun fel din apă. Dacă totuși apa asta din Târnava Mică ajunge în Mureș și din Mureș ajunge în Dunăre, apa sărată se va dilua tot mai mult, pentru că întâlnește apă dulce."

Experții din zona Praid au instalat zece puțuri prin care monitorizează calitatea apei și mișcarea rocilor din subteran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE