Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anna Wintour, redactorul șef al publicației Vogue, este femeia care dictează direcția în modă

Publicat de: Diana Drăgotescu

Anna Wintour, cea mai importantă personalitate din lumea modei, femeia care, mai mult decât orice designer consacrat, decide tendițele. Aceasta este redactorul șef al publicației Vogue din Statele Unite ale Americii și responsabilă de cel mai important eveniment al industriei: MET GALA.

Anna Wintour a reușit, în cei 35 de ani de mandat la Vogue, să schimbe industria modei. A fost prima care a avut curajul să renunțe la modelele din revistă în favoarea actorilor, a muzicienilor, ba chiar și a politicienilor. A scos pozele de revistă din studio în stradă și a făcut lumea modei mai accesibilă tuturor, mai plăcută, mai umană. 

De mică a sesizat importanța vestimentației

S-a născut și a copilărit în Londra, unde de mică a observat emanciparea femeilor. A povestit pentru Vogue că a crescut în Londra anilor ’60, unde a văzut, de la o vârstă fragedă, tranziția extraordinară în felul în care se îmbrăcau femeile. A spus că era sfârșitul patrarhismului, dovedit prin prisma hainelor. Iar asta a făcut-o să se îndrăgostească de modă.

Anna Wintour și-a început cariera la un magazin de haine din Londra, după care s-a îndreptat către presa scrisă la revista Harper`s & Queen. Apoi a urmat decizia care avea să îi schimbe viața: s-a mutat în New York, unde a ajuns să lucreze ca editor pentru Harper`s Bazaar. A urmat New York Magazine, care se află sub umbrela Code Nast, trust care deține și Vogue. De acolo, tranziția a fost una naturală: în 1988 Anna Wintour a devenit editorul șef al celei mai importante reviste de modă din lume.

A venit cu o altfel de abordare

Prima copertă sub îndrumarea englezoaicei a schimbat direcția editorială și creativă a revistei; fotografia a fost făcută pe străzile din New York și arăta un model zâmbind natural, în jeanși și un pulover Lacroix. Acesta a fost începutul coperților emblematice de la Vogue, în care Anna Wintour și-a propus să surprindă cele mai importante momente ale vremurilor noastre. A fotografiat politicieni - Hilary Clinton sau Michele Obama, muzicieni - Harry Styles într-o rochie, actori - Angelina Jolie sau Nicole Kidman, și a strâns legătura dintre artiști și modă.

Jurnalista de modă a transformat și gala MET în cel mai important eveniment din industrie. Ea este cea care decide anual tema evenimentului și lista invitaților. Muzeul Metropolitan de Artă din New York i-a adus un omagiu, în 2014, redenumind departamentul de costume „Anna Wintour Costume Institute”.

Vedetele se sfătuiesc deseori cu aceasta în legătură cu proiectele pe care urmează să le realizeze: Bradley Cooper s-a consultat cu ea înaintea filmului “A Star is Born”, iar Hugh Jackman s-a consultat cu Anna pentru rolul din „The Greatest Showman”.

Și nu avem cum să uităm de filmul „The Devis Wears Prada”, bazat pe romanul cu același nume scris de Lauren Weisberger despre aventurile unui asistent personal, rol jucat de Anne Hathway, care lucrează pentru editorul șef al unei publicații de modă, întruchipat de Meryl Streep. Zvonurile spun că personajul Miranda Priesly ar fi inspirat de Anna Wintour, pentru care autoarea cărții a și lucrat.  La priemera filmului, Anna Wintour a purtat Prada.

Întrebată despre cea mai reușită copertă Vogue, Anna Wintorur a răspuns: „Cea mai bună copertă este întodeuna următoarea, pe care nu ați văzut-o încă”.

Locație filmare: Check Vintage & More

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE