Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paco Rabanne a murit. Celebrul designer spaniol s-a stins la 88 de ani

Paco Rabanne, designerul de origine spaniolă devenit celebru datorită modei „Space Age” și a parfumurilor, a murit la vârsta de 88 de ani în orașul Portsall din Franța.

„Casa Paco Rabanne dorește să aducă un omagiu designerului și fondatorului nostru vizionar, care a încetat din viață astăzi, la vârsta de 88 de ani. Printre cele mai importante figuri ale modei din secolul XX, moștenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspirație.

Îi suntem recunoscători domnului Rabanne pentru că a stabilit moștenirea noastră avangardistă și a definit un viitor cu posibilități nelimitate”, este mesajul publicat pe Instagram de casa de modă Paco Rabanne.

Informația despre moartea lui Paco Rabanne a fost confirmată și de grupul spaniol Puig, care controlează casa de modă Paco Rabanne și afacerea cu parfumuri.

„Sunt profund întristat de decesul domnului Paco Rabanne", a declarat Marc Puig, președinte și director executiv al Puig.

„Istoria dintre Puig și Paco Rabanne a început la sfârșitul anilor 1960, odată cu lansarea parfumului Calandre, creat la scurt timp după ce designerul a lansat «12 rochii de nepurtat în materiale contemporane».

O personalitate majoră în modă, a sa a fost o viziune îndrăzneață, revoluționară și provocatoare, transmisă printr-o estetică unică. El va rămâne o sursă importantă de inspirație pentru echipele Puig de modă și parfumuri, care lucrează în permanență împreună pentru a exprima codurile radical moderne ale domnului Paco Rabanne. Transmit sincerele mele condoleanțe familiei sale și celor care l-au cunoscut, a mai precizat Puig.

Cine era Paco Rabanne. Creațiile sale au fost purtate de Mia Farrow, Audrey Hepburn și Jane Fonda

Paco Rabanne, pe numele său real Francisco Rabaneda Cuervo, s-a născut 18 februarie 1934, în localitatea Pasaia din Țara Bascilor, Spania. Potrivit Wwd.com, el a devenit celebru pe plan internațional în anii '60. Designerul s-a retras din lumea modei în 1999, iar de atunci a fost văzut foarte rar în public.

Puig a relansat afacerea din domeniul modei a lui Rabanne, în 2011, inițial alături de designerul indian Manish Arora. Francezul Julien Dossena, un absolvent al epocii lui Nicolas Ghesquière la Balenciaga și un personaj cu notorietate pe scena pariziană, conduce casa de modă din 2013.

Cunoscut inițial pentru creațiile sale metalice, Paco Rabanne și-a prezentat prima colecție în anul 1966, folosind materiale plastice. Colecția de debut, intitulată "12 rochii imposibil de purtat în materiale contemporane", a stârnit controverse n presa franceză de modă, moment în care Rabanne a dobândit notorietate.

Impulsionat de un public american entuziast și dornic de experimentare în anii '60, Rabanne a trecut de la plastic la metal, hârtie, nasturi și blană, îmbrăcând pe parcurs celebrități precum Mia Farrow, Audrey Hepburn și Jane Fonda.

Prin utilizarea de materiale alternative și industriale, Rabanne a ajuns să fie văzut mai degrabă ca un vizionar al modei futuriste decât ca un creator clasic.

Comparat de WWD cu Nostradamus, Rabanne este cunoscut inclusiv pentru previziunile sale milenare privind prăbușirea stației spațiale rusești în Paris.

Pasionat de astrologie și ocultism, Paco Rabanne s-a descris ca fiind „un clarvăzător". Într-un interviu acordat în 1975, designerul a spus: „Am crezut întotdeauna în magie, încă de când aveam opt ani. Sunt un Vărsător, de aceea mă aflu pe pământ, pentru a prevedea cel de-al treilea război mondial”.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE