Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Haos la pașapoarte de Ziua Copilului. În mai multe orașe din România s-au format cozi de zeci de metri

A fost aglomerație astăzi la Serviciul Pașapoarte din București. De Ziua Internațioanlă a Copilului, Prefectura București a inițiat proiectul „Pașaport pentru vacanțe’’ și sute de părinți și copii au stat la coadă pentru a ridica documentul. Proiectul se derulează în toată țara, însă programul de lucru cu publicul a fost stabilit la nivelul instituțiilor prefecturilor județene.

Chiar dacă 1 iunie este zi nelucrătoare, angajații Serviciilor Publice Comunitare de Pașapoarte au fost la datorie. Aceștia au preluat exclusiv cererile pentru pașapoartele minorilor. Acest lucru s-a întâmplat în București, Giurgiu sau Călărași. Haos a fost și în județul Timiș, acolo unde autoritățile au decis să ofere pașpoarte copiilor fără o programare prealabilă.

Cozi de zeci de metri la ghișee

Unii părinți au ales să petreacă cu copii ziua de 1 iunie la coadă pentru a obține pașaportul. Într-un mall din sectorul 6 al capitalei cozile s-au întins pe zeci de metri. În timp ce adulții au fost cei care au luat coada în piept, cei mici s-au plimbat la standurile special pregătite pentru ziua copilului.

„Am zis să vin cu fiica mea ca să-i facem pașaport. Aveam și programare online, dar abia în iulie găsisem și cu ocazia asta am zis să venim mai devreme totuși”, a precizat un părinte.

„Este un proiect pe care l-am gândit astăzi printre multele surprize pe care le oferim copiilor. Pentru ei am deschis exclusiv ghișeele. Ne bucurăm că sunt în număr atât de mare. Pentru ca așteptarea să fie mai ușoară am organizat în spațiul centrului comercial mai multe ateliere”, a explicat Jean Badea, subprefect.

Haos la paşapoarte în Timişoara

Autoritățile din județul Timiș au hotărât ca de Ziua Copilului, actele pentru cei mici să fie eliberate fără programare. Astfel, sute de părinți au luat cu asalt cele două ghișee deschise, încă de la primele ore ale dimineții, primele persoane venind chiar și de la ora trei dimineața.

Prefectul Mihai Ritivoiu a anunțat că numărul ghișeelor va fi suplimentat.

„Mă bucură că inițiativa de a se lucra într-o zi liberă exclusiv pentru cei mici la Serviciul de Paşapoarte a găsit mulți doritori. Pentru că încă de la primele ore au fost multe solicitări, am suplimentat ghişeele şi am emis numere de ordine. Suntem totuşi limitați fizic de numărul cadrelor disponibile. Vă promit că vom repeta inițiativa în cel mai scurt timp! Îi asigur pe părinți că se va găsi înțelegere în această vară pentru cei ce vor să plece în concediu cu copiii”, a anunțat prefectul de Timiș.

Înainte să se așeze la coadă, părinții au plătit în prealabil documentul. Pașaportul simplu electronic costă 258 de lei pentru copiii care au împlinit vârsta de 12 ani, respectiv 234 de lei pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani. Plata contravalorii pașaportului se poate efectua online, exclusiv prin platforma de plăți virtuale www.Ghiseul.ro sau la casieriile unităților CEC Bank.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE