Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas a folosit cripto-moneda Tron pentru a-și finanța operațiunile

Israelul a deschis un nou front în lupta împotriva finanțării grupurilor militante islamiste, susținute de Iran, prin blocarea unei noi cripto-monede denumite Tron, informează Reuters, citând experți în criminalitate financiară și specialiști în investigații blockchain. Tron a depășit Bitcoin, fiind o cripto-monedă mai rapidă și mai ieftină, iar grupurile desemnate ca organizații teroriste de Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană o folosesc pentru transferuri financiare. Serviciile de securitate israeliene au depistat în ultima vreme o creștere a tranzacțiilor suspectate că alimentează financiar activitățile teroriste. Hamas  și Hezbollah folosesc frecvent cripto-moneda Tron.

Biroul Național pentru Combaterea Finanțelor Terorismului din Israel a blocat aproape 150 de portofele digitale Tron anexate  conturilor unor  militanți din Hamas și Jihadul Islamic Palestinian.  Potrivit analizelor israeliene, aproape două treimi din cripto-monedelor Tron sunt deținute de Hezbollah din Liban, de Jihadului Islamic Palestinian, un aliat al Hamas care s-a alăturat atacului asupra Israelului.

Hamas a tranzacționat Tron prin intermediul unei companii de schimb valutar din Gaza. La câteva săptămâni după atacul Hamas, Israelul a anunțat cea mai mare confiscare cunoscută de conturi cripto de până acum, înghețând aproximativ 600 de conturi din Fâșia Gaza. Aripa armată a Hamas a început din 2019 să folosească cripto-moneda Bitcoin pentru strângerea de fonduri, dar a renunțat la ea în favoarea Tron.  

Hamas a tranzacționat Tron prin intermediul unei companii de schimb valutar din Gaza. La câteva săptămâni după atacul Hamas

Contactat de agenția Reuters purtătorul de cuvânt al companiei care tranzacționează Tron, înregistrat în Insulele Virgine Britanice, a recunoscut că această cripto-monedă ar putea teoretic să fie folosite pentru desfășurarea unor activități discutabile, în special pentru spălarea banilor.  Compania responsabilă de lansarea pe piață a cripto-monedelorTron a declarant că nu are control asupra celor care folosesc tehnologia sa și că nu are legătură cu grupurile teroriste identificate de Israel.

Compania responsabilă de lansarea pe piață a cripto-monedelor Tron a declarant că nu are control asupra celor care folosesc tehnologia sa și că nu are legătură cu grupurile teroriste identificate de Israel.

Valoarea tranzacțiilor cripto și adresele portofelului digital utilizate pentru acestea pot fi urmărite pe blockchain - un registru public care stă la baza cripto-ului. Cu toate acestea, este greu pentru cei din afara organelor de aplicare a legii sau a platformelor de tranzacționare cripto să cunoască identitatea reală a celor implicați în tranzacții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE