Valoarea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare ar putea fi plafonat la 300 lei brut lunar, pentru toate categoriile de angajații ai instituțiilor publice, prevede un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii. Prin această formulă, sporurile bugetarilor nu vor mai putea reprezenta peste 15% din salariu.
Proiectul va fi discutat în ședința de Guvern de vineri și ar putea fi adoptat, au precizat surse politice pentru Euronews România.
„În raport cu condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor în cuantum de până la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare", se arată în proiectul de ordonanță.
Guvernul Bolojan vrea să ia această măsură pentru a limita cheltuielile și a scădea deficitul bugetar.
Tăierea sporurilor afectează angajații din administrația publică
Proiectul mai prevede că, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 1-3 zile lucrătoare.
Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe anul 2025 este estimat la 1,345 miliarde lei, respectiv reducerea cheltuielilor la bugetul de stat cu 1,047 miliarde lei şi la bugetele locale cu 298 milioane lei.
Plafonarea sporurilor, criticată de sindicate
Reprezentanții Federației Sanitas au transmis că nu vor fi de acord cu „măsuri care conduc la scăderea veniturilor salariale ale angajaților din Sănătate și din Asistență socială.”
„Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care ar trebui să conducă la economii bugetare de 1,34 miliarde de lei. Sunt vizate sporurile pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, dar și zilele de concediu de odihnă acordate suplimentar angajaților din sectorul public și din companiile de stat, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții”, se arată într-un comunicat emis de Federația Sanitas.
Angajații care ar putea fi afectați de tăierea sporurilor
„Prin stabilirea noului cuantum al sporului pentru condiții de muncă până la 300 de lei (de la 1500 de lei brut) și prin reducerea zilelor de concediu de odihnă suplimentar la 1-3 zile (de la max. 10 zile câte sunt prevăzute în prezent) vor fi afectate toate categoriile de angajați: personal medical, personal TESA, angajații din asistență socială, personalul administrativ și personalul muncitor, în special cei cu venituri mici”, a mai precizat Federația Sanitas.
Proiectul este criticat și de Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului.
„Aceste măsuri reprezintă, în fapt, o tăiere mascată a veniturilor și o minimizare a riscurilor reale la care sunt expuși angajați din toate domeniile bugetare – de la personal medical până la funcționari, care lucrează în medii toxice, insalubre sau solicitante fizic și psihic.
În timp ce se invocă „reforma statului”, Guvernul mărește schema politică de la vârful puterii: vicepremieri în plus, fiecare cu 4–6 consilieri, cu câte trei secretari de stat per cabinet, fiecare cu alți consilieri, plus șoferi, autoturisme, birouri, fonduri de protocol etc”, a transmis Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului.
Sindicaliștii cer premierului Ilie Bolojan să retragă acest proiect de ordonanță.