Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul suspendă plata drepturilor salariale câștigate în instanță și nu mai permite șefilor de instituții să mărească remunerațiile angajaților

Salariile bugetarilor nu mai pot fi mărite decât prin lege emisă la nivel central. Șefii instituțiilor publice nu mai au dreptul de a decide majorări salariale prin acte administrative. O ordonanță de urgență a fost adoptată în acest sens.

Guvernul a mai decis să amâne orice plată a drepturilor salariale câștigate în instanță de către unele categorii profesionale, așa cum sunt magistrații.

Drepturile salariale câștigate în instanță sunt suspendate

Guvernanții au încercat și au reușit să scoată din zona deficitului bugetar o nouă povară financiară, cea a plății eșalonate a tuturor câștigurilor pe care magistrații au reușit să le obțină în instanță, câștiguri salariale în valoare totală de 16 miliarde de lei.

Asta în condițiile în care țara noastră a reușit să negocieze cu reprezentanții Comisiei Europene o țintă de deficit pe acest an de cel mult 5,7%.

Prin această ordonanță, se scoate din zona arieratelor plata acestor câștiguri salariale pentru magistrați, 16 miliarde de lei și 12.000 de beneficiari.

De asemenea, s-a mai venit, prin acest act, cu o măsură complementară: șefii de instituții de stat nu mai pot mări salariile angajaților din subordine prin acte administrative dacă în spatele acestor acte nu se află și o legislație aflată în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE