Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Județele cu cele mai mari salarii, în 2023. Angajații câștigă cel puțin 4.000 de lei pe lună

Salariile au crescut, față de anul trecut, arată o analiză a unui comparator salarial. Cel mai bine plătiți rămân bucureștenii, cu o medie salarială de 5.000 de lei. Urmează clujenii, timișenii și brașovenii. Aici, însă, și costul vieții este crescut. Aproape 40% din salariu merge spre chirie. De aceea, tinerii se îndreaptă spre domenii mai bănoase și în care pot lucra de la distanță.

Vlad s-a pregătit un an de zile pentru a da la Medicină. Cu două săptămâni înainte de examen, când a adormit cu manualul de biologie pe piept, și-a dat seama că nu este, totuși, drumul pe care vrea să-l urmeze.

Vlad Paraschiv, IT-ist: Mie îmi plăcea destul de mult matematica și fizica și am zis hai să optez, totuși, pentru o facultate care este pe partea asta tehnică.

A intrat la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași și, după absolvire, s-a angajat imediat la o firmă de IT din municipiu.

Pe o piață în creștere, salariile sunt peste medie, dar, pe de altă parte, și chiriile sunt pe măsură. Pentru o garsonieră, un tânăr ajunge să plătească și 1.500 de lei lunar în Iași. O soluție găsită de Vlad pentru a rămâne cu mai mulți bani, la final de lună, a fost să lucreze remote pentru o firmă din Cluj. 

Vlad Paraschiv, IT-ist: Salariul din Cluj era mai mare față de salariul oferit de acea firmă din Iași, însă de obicei când un software developer sau un programator face o schimbare, o face și pe baza unui considerent salarial, pe lângă alți factori care sunt implicați.

În Cluj-Napoca, o puternică piață IT, un coach de programare nou angajat poate porni de la un salariu de 5.000 de lei.

Dar și cheltuielile sunt mai mari, în comparație cu Iași. Pentru un apartament cu o cameră, un tânăr plătește o chirie de 1.800 de lei. Dar are, în schimb, șansa de a-și spori veniturile în câteva luni. 

Reporter: Și după câți ani de experiență se ajunge la maximul de salarizare?

Petru Trâmbițaș - CEO firmă IT: Asta se poate întâmpla după primul an, dar noi nu avem programatori efectiv în firma, oameni care să scrie doar cod, dar pe partea de programare nu există o maximă, adică cunosc oameni care câștigă 10 chiar și 20 de mii de euro pe lună, asta după câțiva ani de experiență.

Cluj și Iași, se află, de altfel, printre județele cu cele mai mari salarii din țară

Alături de Timiș, Brașov, Sibiu și municipiul București.

La polul opus sunt Vâlcea, Ialomița și Gorj. Salariile aici nu depășesc, în medie, 3.200 de lei, din care 1.500 de lei se duc pe chirie.

Corneliu Ionescu, economist: Întotdeauna banii sunt legați o dată de productivitate, cât sunt în stare să produc pe unitatea de timp, și după aia sunt legați de condițiile pieței.

Negocierea salariului, spun specialiștii, dincolo de condițiile pe care le impune piața, ține și de învățarea continuă și dobândirea unor noi abilități care pot dezvolta mai bine, atât serviciile, cât și urcarea într-o poziție mai înaltă la locul de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE